*Nettavisen* Økonomi.

- Steve Jobs operert for kreft

Selv om Apple-sjef Steve Jobs prøver å holde kortene (og brettene) tett til brystet, lekker stadig nye opplysninger ut om Ipad 2.

Da Apple-sjefen ble mye tynnere begynte ryktene å gå.

21.01.11 12:26

I 2009 fikk Steve Jobs i all hemmelighet foretatt kirurgi for kreft i bukspyttkjertelen på en klinikk i Basel i Sveits, skriver Fortune på sine nettsider.

Kilden i saken er det avdøde styremedlemmet i Apple, Jerome York.

York ga opplysningene i all fortrolighet, men fordi han døde i mars 2010, mener Fortune at de ikke lenger er bundet av fortrolighetsløftet.

York har fortalt at han i 2009 gjorde en intern sak av at styret i Apple ikke ble tilstrekkelig informert om Steve Jobs helsetilstand og behandling av den sådan. I sin søken fant York ut at Steve Jobs fikk behandling ved universitetssykehuset i Basel, hvor det er utviklet meget gode behandlingsmetoder for kreft i bukspyttkjertelen.

Operert før
I 2004 ble Steve Jobs diagnostisert med en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen. Kreften var heldigvis av en sjelden type med relativt gode utsikter, og Jobs nektet i begynnelsen å ta imot tradisjonell behandling. Jobs mente på det tidspunkt at han kunne bekjempe kreften med diett og generell god livsførsel.

Det kunne han ikke. Og i ettertid har det kommet fram at han ble operert.

Under tilsvarende omstendigheter som i 2004, var Steve Jobs i 2009 sykemeldt i 6 måneder. Verken han eller Apple vil si noe om hvor han var eller hva som feilet han.

Men for er par år siden begynte ryktene om hans helse igjen å gå, etter at han ble merkbart tynnere.

Levertransplantasjon
Ifølge York fløy Steve Jobs til Basel i begynnelsen av 2009. Det var konstatert spredning av kreften og Jobs sto ovenfor en levertransplantasjon mente legene i USA. Denne løsningen syntes imidlertid ikke Jobs noe om.

De sveitsiske legene hadde utviklet en behandlingsform som kombinerte stråle- og hormonbehandling. Denne behandlingen hadde vist seg å være veldig effektiv på akkurat denne krefttypen.

I april 2009 skrev Wall Street Journal at Steve Jobs hadde gjennomgått en levertransplantasjon på Methodist University Hospital i Memphis.

Historien gjentar seg
Nå er Steve Jobs igjen sykmeldt. Og verken han eller Apple vil opplyse om hvorfor.

I USA har det ført til store diskusjoner rundt lovligheten i at et børsnotert selskap verner om toppsjefens sykdom. Spesielt blir det trukket fram at Steve Jobs er helt sentral i Apple.

Fortune har fått kritikk for å ha lekket denne informasjonen, blant annet fra Columbia Journalism Review. CjR mener opplysningene er gitt i all fortrolighet og at det står ved lag også etter at kilden har avgått med døden.

Les også: Steve Jobs sykmeldt - Apple-aksjen stuper

Ledestjerne
Steve Jobs er viktig fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selskapet. Han er også en særs fargerik blomst i et bed av striglede bedriftsledere.

21-åringen Jobs startet Apple sammen med kompisen Steve Wozniak i 1976. I årene som kom, lanserte selskapet en rekke nyvinninger innen dataverdenen, blant annet Macintosh-maskinen.

I 1985 ble han presset ut, og det tok 11 år før han kom tilbake igjen til selskapet, som da var i dyp krise.

Deretter har det vært en nesten sammenhengende opptur, med suksessprodukter som iPod, iTunes, iPhone og iPad.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag