*Nettavisen* Økonomi.

- Støttegruppen driver med sensur

SJOKKERT: Bjørn Ihler, overlevende fra Utøya, er sterkt imot at Utøya skal gjenreises. Foto: (Scanpix)

Bjørn Ihler overlevde Utøya-massakren. Nå går han til motmæle mot støttegrupen.

06.02.12 13:29

Mandag er det fengslingsmøte i terrorsaken mot Anders Behring Breivik. I forkant av møtet har Bjørn Ihler, som overlevde terroranslaget på Utøya, skrevet et innlegg på Aftenposten.

Her tar han til motmæle mot Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, som tidligere har langet ut mot at mediene trykker bilder og detaljer om saken.

- Jeg har hele tiden forsøkt å fronte de verdiene vi samlet oss om de første dagene etter det som skjedde på Utøya. Da oppfordret vi til mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Enkelte av de som tilsynelatende uttaler seg på vegne av meg og andre berørte ser dessverre ut til å ha gått bort fra disse verdiene.

- Støttegruppen er for eksempel til stadighet ute i mediene og ber om at lekkasjer fra politiet ikke skal trykkes. Men i stedet for å fokusere på det faktum at det er politiet som lekker, legger de skylden på pressen, skriver Ihler.

- Støtter ikke sensur
Han mener at knebling av mediene ikke er riktig vei å gå.

- Det støttegruppen da driver med er en form for sensur jeg på ingen måte støtter opp om, skriver han.

I stedet peker han på at mediene gjør det de skal.

- Da føles det ganske ille at de tilsynelatende gjør det på vegne av meg. Jeg er for åpenhet, den pressefriheten og ytringsfriheten demokratiet fører med seg. Når mediene publiserer den informasjonen de har, og samfunnet har interesse av å få informasjonen, gjør mediene jobben sin. Det at mediene får informasjonen de publiserer tyder på at andre derimot ikke gjør sin, da er det godt å vite at mediene gjør det de skal, og publiserer det de har.

- Støttegruppens mandat er å støtte de berørte etter hendelsene 22/7. Det å sensurere mediene faller slik jeg ser det ikke innenfor dette.

- Står foran meg
Ihler skriver at han ikke har problemer med å se reaksjonene avisforsidene skaper hos ofrene, men at samfunnets interesser er overordnet.

- Tro meg, jeg vet hvordan det føles å måtte møte avisenes forsider, jeg var faktisk der jeg også. Men for meg står samfunnets interesser foran mine egne. Samfunnet behøver åpenhet. Spesielt i en sak som denne, hvor ikke bare vi som er direkte involvert, men hele samfunnet var under angrep.

- Jeg vet jeg kan melde meg ut av støttegruppen. Jeg kan rope så høyt jeg orker gjennom alle kanaler tilgjengelige at folk ikke uttaler seg på vegne av meg, men vi vil fortsatt bli oppfattet som en gruppe, og de som uttaler seg på vegne av den gruppen uttaler seg da også på vegne av meg.

- La i det minste de som hører få vite at det er delte meninger, at vi ikke er enige om alt, skriver han i innlegget .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.