NA24.no

- TV 2 hengte ut mindreårig

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Stabæk Support klager inn kanalen.

Stabæk Support melder at de klager TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter kampen mellom Stabæk og Rosenborg på Fornebu Arena 13. september i år. Bakgrunnen er at det under kampen ble zoomet inn på supportere som kastet mynter, snusbokser med mer inn på banen.

«TV2s kameraer fanger opp en mindreårig som tydeligvis kaster noe i retning av banen. Dette innslaget blir vist gjentatte ganger, også av NRK. TV2 lar i tillegg innslaget ligge åpent tilgjengelig på Internett, på nettutgaven er også den omtalte XXX (navn fjernet av NA24 Propaganda) merket spesielt, slik at alle kan se nøyaktig hvem som står for handlingen», melder Stabæk Support.

«På innslaget er personen lett identifiserbar, og om noen skulle ha problemer med å se ham, er han flere steder uthevet», står det i klagen.

«I etterkant av kampen og mediedekningen velger syttenåringen å uttale seg til pressen.»

«I et samfunn hvor pressen har valgt å legge til grunn en høygrad av beskyttelse overfor folk tiltalt for forbrytelser, ofte alvorlige og overlagte, velger man å henge ut en mindreårig – som i affekt har utført en dum handling – gang på gang i beste sendetid. Vi mener dette er en unødvendig belastning på gutten», klager Stabæk Support.

Stabæk Support ber PFU finne ut om TV 2 brøt god presseskikk, og da særlig med hensyn til Vær Varsom-plakatens punkt 4.7 og 4.8, som omhandler publiseringsregler.

- Vi har ikke hørt noe fra Stabæk Support og er heller ikke kjent med at 17-åringen har samtykket til at denne saken skal inn for PFU. På den bakgrunn er det vanskelig for TV 2 Sporten å kunne kommentere saken. Om den skulle vise seg å bli behandlet i PFU vil vi naturligvis forholde oss til klagebehandlingen her, sier redaksjonssjef Vegard Jansen Hagen i TV 2 Sporten i en e-post til NA24.

Vær varsom-plakaten, punkt:
4.7. Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans til de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.

4.8. Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere