NA24.no

- TV 2 kan bli flyttet til utlandet

Konsernsjef i Egmont, Steffen Kragh (t.v.) og konsernsjef i A-pressen, Alf Hildrum,
Konsernsjef i Egmont, Steffen Kragh (t.v.) og konsernsjef i A-pressen, Alf Hildrum, Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Setter hundrevis av norske arbeidsplasser og mediemangfoldet i fare, mener ansatte.

Det lobbes hardt i byen mellom de syv fjell om dagen. TV 2 opplever et tøft reklame marked og kutter kostnader. Og når 2009 er omme går konsesjonen ut og forpliktelsen om å opprettholde hovedkontor i Bergen er historie.

Les også: Aksepterer ikke sjefens tidsfrist

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

I dokumenter som NA24 Propaganda har fått tilgang til er det mange argumenter som legges til grunn for å beholde hovedkontoret på Vestlandet.

Til utlandet
«Ettersom den opprinnelige konsesjonsavtalen utløper inneværende år, står TV 2-ledelsen fritt til å flytte virksomheten til Oslo. Det er flere ting som taler for at eierne vurderer dette. Isolert sett vil flytting av virksomhet og hovedadresse på kort sikt kunne gi økte kostnader. På lengre sikt er dette riktignok mer usikkert, men det er mulig at eierne vurderer at det vil kunne gi en økonomisk gevinst på lang sikt, avhengig av rammeverket virksomhetene opererer i», heter det i en av dokumentene som klubbene nå skal bruke overfor politikerne - og medieminister Trond Giske.

Det spekuleres også i om TV 2 kan vurdere å flytte sitt hovedkontor til utlandet for å ta en større del av reklamepotten.

«Fra et eierperspektiv er det to klare mulige strategier for kostnadsreduksjon: Det ene er flytting til Oslo av strategisk viktige synlige avdelinger helt eller delvis. Det andre er outsourcing av for eksempel utspillingssenteret til et europeisk land med mer liberale reklameregler», står det i dokumentet.

Men for å unngå en utflytting og beholde TV 2 i Bergen har kanalens ansatte flere forslag overfor medieminister Trond Giske og Kulturdepartementet.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Vil stoppe NRK
De ansattes forslag er:
«Harmonisere regelverk omkring reklame i det norske markedet med det europeiske/nordiske, herunder forby nettreklame for NRK tilsvarende BBC og SVT - og forby sponsorplakater for NRK tilsvarende BBC.»

Det foreslås også pauser i filmer og timesdrama og ny konsesjon med forpliktelser. TV 2 vil også tillate reklame av legemidler, politisk virksomhet etter et mer tilpasset regelverk.

«Seerne har allerede tilpasset seg europeiske reklameregler gjennom andre kanaler som for eksempel TV 3 og FEM som har sine utspillingsentre i London. TV 2 utsettes for kraftig forskjellsbehandling. Giske og hans meningsfeller er naive hvis de tror de beskytter norske tv-tittere med det eksisterende regelverket. I realiteten setter de hundrevis av norske arbeidsplasser og et mediemangfold i fare.»

(Saken fortsetter under bildet.)

Uansett utfall ser de ansatte for seg to hovedscenario for kanalen;

«Politisk handling treneres, TV 2 outsourcer utspillingstjenester og flytter all annen virksomhet til Oslo, eller politisk handling effektueres, reklameloven liberaliseres mot at TV 2 opprettholder hovedkontoret i Bergen.»-

- Det er viktig å beholde et sterkt mediemiljø utenfor Oslo. Det styrker vår merkevare. Det gir en mer nyansert nyhetsdekning, sier Christine Mikkelsen, klubbleder for Parat Media-medlemmene i kanalen, til NA24 Propaganda.

Hun tror en eventuelt flytting vil føre til en Oslo-provinsialisme.

- Det gjør mediene blinde for det som skjer i resten av landet, sier klubblederen.

Mikkelsen mener også at gründere vil lide etter et eventuelt flyttelass.

- Det er også et gründermiljø i Bergen. To kontorer skaper en dynamikk internt som gir seg utslag i økt kompetanse og utvikling av nye ideer. Det er mye lettere å bygge opp en mediekompetanse her i byen. I Oslo er det en mye større konkurranse, sier hun og trekker fram Vizrt og Mozart Medielab.

Det blir endringer
Også ved TV 2s informasjonsavdeling er man sikker på at kanalen ikke mister fotfeste i Bergen med det første.

- Ja, i en eller annen form vil TV 2 bestå i Bergen. Vi har en stor teknisk avdeling, en stor nyhetsredaksjon og et solid nyhetsmiljø, sier informasjonssjef Marianne Røiseland til NA24 Propaganda.

Men hun er sikker på at det blir endringer.

- Man trenger ikke å være spåmann for å se det, sier hun og legger til;

- Jeg har stor tro på den kraften som er i Bergen - og jeg er framtidsoptimist - så TV 2 vil fortsatt være en del av byen.

Røiseland tror det ikke er tema å flytte TV 2 til utlandet.

- Nei, det er noe vi ikke snakker om.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere