NA24.no

- TV 2 vinner på at 500.000 mister kanalene

(NTB scanpix)
Sist oppdatert:
De bør ikke vike en tomme og vise Canal Digital hvor skapet skal stå, mener markedsekspert. Nå må TV 2 og Canal Digital i krisemøte.

SISTE: Representanter for TV 2 og Canal Digital er kalt inn til møte i Kulturdepartementet klokken 11.30 etter nattens forhandlingsbrudd, ifølge NTB.

Selskapene skal møte statssekretær Mina Gerhardsen, og det er bare ett mulig punkt på dagsordenen: striden om distribusjon av TV 2s nisjekanaler.

Høyskolelektor på Markedshøyskolen i Oslo og medeier i konsulentselskapet BTFinnsikt Dag Inge Fjeld mener det er liten tvil om hvem som sitter med de sterkeste kortene på hånden i kanalkrigen mellom TV 2 og Canal Digital.

- TV 2 blir etter min mening den soleklare vinneren. Det er de som produserer innhold og selskapet bør derfor ikke vike en tomme i forhandlingene, sier Fjeld til Nettavisen NA24.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Sitter med den reelle makten
Han forklarer at TV-markedet består av de som produserer innhold og programmer og distribusjonsleddene.

- Distributørene, som Canal Digital, er tross alt bare distributører. Vi befinner oss i 2012 og det finnes allerede en stort antall måter for seerne å få tilgang til TV-programmer. Antalle distribusjonskanaler vil bare vokse i årene fremover, derfor er denne kampen en kamp hvor TV 2 tydelig kan få demonstrert hvem som sitter med den reelle makten. Det er ikke tvil om det er nettopp de som skaper programmene, innholdsleverandørene, sier Fjeld.

Tøff fremtid for distributører
Han mener det som nå skjer en gang for alle vil forskyve maktbalansen i TV-markedet.

- Distributører som Canal Digital går inn i en krevende periode i tiden som kommer, mener Fjeld.

500.000 mister flere kanaler
Natt til fredag brøt forhandlingene mellom TV 2 og Canal Digital sammen. Noe som førte til at 500.000 Canal Digital-kunder mistet flere TV 2-kanaler.

TV 2 Nyhetskanalen, TV 2 Filmkanalen og TV 2 Bliss ble borte for 500.000 TV-seere natt til fredag. Fra før er TV 2s sportspakke og TV 2 Zebra borte fra Canal Digital.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

De to selskapene har i snart ett år kranglet høylytt om vilkårene for en avtale, først og fremst om hvor mye Telenor-eide Canal Digital skal betale TV 2 for å distribuere TV-kanalene.

Uenigheten startet for alvor da Kabeltvistnemnda før jul i 2011 fastslo at Canal Digital og Get må betale mer for å distribuere TV 2-kanalene.

Kun TV 2
– Til tross for intense forhandlinger klarte vi ikke å komme til enighet. Dermed forsvinner disse nisjekanalene for en kortere, eller lengre periode. TV 2 og TV 2 HD sendes som vanlig til våre kunder, sier produkt- og strategidirektør Haakon Li Dragland i Canal Digital Kabel-TV.

– Slik det ser ut nå virker ikke TV 2 særlig interessert i å få på plass en avtale med oss. Det syns vi er trist overfor de av kundene våre som ønsker seg disse nisjekanalene, sier Dragland.

Prøvd alt
Han mener Canal Digital har strukket seg langt og «prøvd alt».

– Vi har til og med prøvd å se på Telenor-konsernets samlede relasjon med TV 2 underveis i forhandlingene, slik at vi kunne strekke oss enda lenger. Dette hjalp heller ikke. Vi har ønsket å få ro rundt dette, få løst situasjonen for kundene våre og få slutt på mediesirkuset rundt denne saken. Det har vi dessverre ikke lykkes med, sier Dragland.

Fredag ettermiddag sendte TV 2 ut en pressemelding der de mener at Telenor sitter på nøkkelen til kabel-løsningen.

Her er pressemeldingen i sin helhet:

«TV 2 og Canal Digital Kabel ble i dag innkalt av Kulturdepartementet til et orienteringsmøte. TV 2 klargjorde i møtet at man anser pris og sentrale vilkår for kabel som ferdigforhandlet med CDK, men at forhandlingene strandet på grunn av Telenors krav om en kobling til parabol.

For å unngå stenging av TV 2-kanalene natt til fredag aksepterte TV 2 det siste pristilbudet fra CDK. CDK sa likevel nei til å inngå en avtale.

- Telenor sitter med nøkkelen til å løse den fastlåste situasjonen slik at Canal Digitals kabelkunder igjen kan få tilgang til TV 2s kanaler, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy. Vi ser ingen grunn til at en avtale på kabel skal bindes opp til en ny avtale for parabol. Hvis Telenor frafaller dette kravet, ligger alt til rette for at vi blir enige i løpet av kort tid. »

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere