NA24.no

- Vi må ha ny kompetanse

Tom Thoresen, direktør i Medietilsynet.
Tom Thoresen, direktør i Medietilsynet. Foto: Medietilsynet
Medietilsynet støtter endringer i åndsverksloven.

Medietilsynet anbefaler at myndigheten til å utferdige pålegg om å hindre tilgang til nettsteder som krenker opphavsrett, legges til domstolene.

- Medietilsynet støtter Kulturdepartementet i at det må komme endringer i åndsverksloven. Med de oppgavene det her er snakk om er ikke en naturlig del av Medietilsynets portefølje, sier Tom Thoresen, direktør for Medietilsynet i en melding.

Ute på høring
Kulturdepartementet har sendt på høring et forslag til tiltak mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsrett på internett. I høringsnotatet er det blant annet foreslått at internettilbydere skal kunne pålegges å hindre tilgang til nettsteder med innhold som krenker opphavsretten.

Tilsynet er enige at det er avgjørende at det utvikles flere attraktive, lovlige fildelings- og strømmingstjenester for å løse problemet med den ulovlige distribusjonen av opphavsrettbeskyttet innhold. Dette er et ansvar som hviler på aktørene i bransjen.

Den foreslåtte oppgaven vil kunne være problematisk med hensyn til de overordnede mål tilsynet har om å sikre ytringsmuligheter og å sørge for et allsidig og mangfoldig medietilbud. Samtidig besitter heller ikke tilsynet den nødvendige kompetansen. Oppgaven mangler, etter Medietilsynets oppfatning, likhetstrekk med tilsynets øvrige oppgaver.

- Skal vi utføre denne oppgaven vil det være nødvendig å tilføre ny kompetanse. Vi trenger det for å kunne vurdere de rettslige aspektene, og for å kunne vurdere teknologiske spørsmål i forbindelse med blokkering, sier Tom Thoresen i meldingen.

Lang saksbehandling
Legges oppgaven til Medietilsynet er det også en fare for at saker strekker ut i tid før en avgjørelse foreligger. Det er lagt opp til at tilsynets vedtak skal kunne påklages til en klagenemnd og at de deretter skal kunne bringes inn for domstolen som skal kunne prøve alle sider av saken. I ytterste konsekvens kan saken bli behandlet av fem instanser før en endelig avgjørelse foreligger.

- Ordningen med behandling i Medietilsynet og opprettelse av en ny klagenemnd virker ressurskrevende. Får vi denne oppgaven må det følge med økonomiske ressurser, forklarer Tom Thoresen i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere