NA24.no

Foto: TV 2

- Vil vurdere Muhammed-karikaturene

Sist oppdatert:
Bergens Tidendes redaktør Einar Hålien sier han ikke utelukker at avisen vil trykke Muhammed-karikaturene.

- Jeg vil ikke utelukke at vi kan komme til å trykke dem, men vi har ingen konkrete planer om det nå, sier Hålien.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Elleve danske aviser har i dag trykket de omstridte Muhammed-karikaturene i protest mot attentatplanene mot den danske avistegneren Kurt Westergaard.

Da tegningene ble publisert i Jyllands-Posten for to år siden var det Magazinet som trykket tegningene i Norge, og redaktør Vegard Selbekk skal ha motatt ett titalls drapstrusler.

- Vil forsvare trykking
Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier han vil forsvare de norske avisene som eventuelt vil trykke tegningene.

- Det vil jeg definitivt. Men det er den enkelte redaktør som selv må vurdere om de vil trykke disse tegningene. Foreløpig er mitt inntrykk at norske aviser har latt være å trykke disse tegningene mest fordi de har vært redde for eventuelle represalier. Det har etter mitt syn veid tyngre enn respekt for religiøse hensyn, sier Kokkvold til NA24 Propaganda.

Har allerede trykket
Bergens Tidendes ansvarlige redaktør Einar Hålien sier de tidligere har publisert en av karikaturene.

- Det var riktignok mer noe som hendte mer av en tilfeldighet enn det var en prinsipiell beslutning. Vi publiserte også den omstridte «rondellhunden» som skapte oppstyr i Sverige da den ble trykket i avisen Nerikes Allehanda. For at vi skal publisere disse tegningene så skal det være tungtveiende nyhetsmessige hensyn som ligger til grunn. Vi må hele tiden vurdere ulike hensyn opp mot hverandre og hvis religiøse grupper føler seg krenket så er det et av momentene som spiller inn. Vi kommer til å vurdere dette fra sak til sak, men foreløpig har vi ikke planer om publisere dette, sier Hålien til NA24 Propaganda.

Ny aktualitet
Hålien sier at spørsmålet er blitt reist på ny etter at de ble trykket i Danmark i dag.

- Det er mulig at dette på ny blir en stor internasjonal sak. Da vil vi fortløpende se om det er riktig for oss å vurdere dette på nytt. Det at de igjen blir trykket blir på mange måter en kvasisak, at mediene skriver om hva mediene gjør, vi mener at det skal mer tungtveiende nyhetsmessige hensyn til før vi vurderer dette på nytt. Den danske innfallsvinkelen, at man publiserer i protest, mener jeg er et dårlig utgangspunkt, sier Hålien.

Aftenpostens ansvarlige redaktør Hans Erik Matre har heller ingen umiddelbare planer om å publisere tegningene.

- Vi foretar en løpende journalistisk vurdering. Vi har ikke funnet at det er tungtveiende nyhetsmessige grunner til å endre oppfatning foreløpig, sier Matre til NA24 Propaganda.

Han føler seg ikke truffet av Kokkvolds påstand om at det er frykt for represalier som har gjort at de fleste norske medier har latt være å publisere tegningene.

- Aftenposten har en ganske lang tradisjon i å ikke trykke tegninger, karikaturer og lignende som kan krenke andre folkegrupper, sier Matre.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere