*Nettavisen* Økonomi.

- Ville blitt felt av PFU

Eks-redaktør mener Memo-boken er uforsvarlig.

27.04.07 10:15

Tidligere Klassekampen-redaktør Paul Bjerke skriver i sin anmeldelse i Morgenbladet at boken «Kaptein Memo» ville blitt felt av Pressens Faglige utvalg (PFU).

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Hvis historien om Memo ble trykket i en avis, ville forfatterne blitt felt av Pressens Faglige Utvalg på flere punkter. Denne utgivelsen er uforsvarlig, skriver Bjerke.

Fikk ikke imøtegå
Han mener forfatterne Reidar Mide Solberg og Sigurd Smidesang Rønningen ikke ga de ansvarlige i Dagbladet og redaktør Kristine Moody mulighet til samtidig imøtegåelse.

- En av den offisielle presseetikkens viktigste og mest konsekvent håndhevede bestemmelser, er at den «som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger». Følgelig: Hvis Rønningen og Solberg hadde laget en kortversjon som ble trykt i en avis, ville redaktør Moody og direktør Cato Hellesjø sannsynligvis fått medhold i en klage til Pressens Faglige Utvalg. Men når forfatterne, som fortsatt er aktive journalister, gjør beretningen lang nok og utgir den i bokform, gjelder ikke lenger Vær Varsom-plakaten. Kristine Moody har derfor ingen å klage til, skriver Bjerke i Morgenbladet.

- Holder ikke mål
Han mener tilbudet fra forfatterne om å lese et utkast av boken i forkant av utgivelsen ikke holder mål som «samtidig imøtegåelse».

- Dels er det nokså uklart hva de har fått tilbud om. Men viktigst er det at siden Rønningen og Solberg utgir en bok om seg selv i jeg-form, ville medvirkning fra eks-redaktøren og forlagsledelsen ikke hatt vesentlig betydning ut over å legitimere motpartens fremstilling. Hvis de skulle hatt reell «adgang til samtidig imøtegåelse» måtte forlaget utgitt en helt annen bok, skriver Bjerke.

- Bryter ikke Vær Varsom
Forfatterne sier i en e-post til Morgenbladet at de er helt enige med Bjerke i at journalistiske yrkesnormer må gjelde uavhengig av presentasjonsformatet, men mener boken ikke på noe punkt bryter med Vær Varsom-plakaten.

– Vi har jobbet grundigere, mer seriøst og etterrettelig og over lengre tid med denne boken enn vi har gjort med noen artikkel vi har skrevet som avisjournalister, skriver de i en e-post til Morgenbladet.

Ingen steder å klage
Moody sier til Morgenbladet at det har vært problematisk å ikke ha noen instans å klage til.

- Den eneste muligheten er injuriesøksmål, og det er en krevende, omstendelig og dyr prosess som sjelden medfører noe godt. Fordi det har føltes vanskelig å slå tilbake ved å kalle egne journalister uredelige, har dette vært en bitter pille å svelge, sier Moody til Morgenbladet.

Hun sier hun trodde boken ville blitt «avkledd» da den ble gitt ut, men mener de fleste mediene har slukt innholdet i boken rått.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.