NA24.no

Styreleder i Tyrkisk Islamsk Samfunn:

– Homofile er psykisk syke


RETTER SØKELYS MOT MOSKÉER I OSLO: Men ikke alle har latt seg intervjue av Utrops Majoran Vivekananthan og hans team.
RETTER SØKELYS MOT MOSKÉER I OSLO: Men ikke alle har latt seg intervjue av Utrops Majoran Vivekananthan og hans team. Foto: Utrop (Utrop.no)
Sist oppdatert:
Men det er tegn i bedring i mange av miljøene, viser en rapport.

Utrop har kartlagt moskémiljøene i Oslo. Avisen ville undersøke hvordan menighetene er styrt og finansiert.

Rapporten viser blant annet at mange moskéene samler inn store pengesummer, men at de ikke er bevisste på hvordan de sikrer pengene som sendes til utlandet. Moskéene spiller også en sentral rolle i mange muslimers hverdag.

Trenger hjelp

Rapporten tar også for seg verdispørsmål og seksualitet.

– Hvis en person er blitt homofil, mener jeg at han er psykisk syk. Du bor i Norge og du vet at du ikke blir hengt ved å begå en kriminalitet, men hvis man begår samme kriminalitet i et annet land, blir du hengt, sier styreleder Mehmet Teller i Tyrkisk Islamsk Samfunn Milli Görus i rapporten.

Les også: Skaper storm med islamblogger

– Jeg mener at hvis en person ikke er psykisk syk og har valgt å bli
homofil, så kommer han ikke til moskeen heller siden hans islamske verdier har blitt svekket. Men hvis han likevel fortsatt vil komme til moskeen, vil jeg gjerne prate med ham, og han kan gjerne komme hit, fortsetter han.

Overfor Nettavisen utdyper Teller uttalelsene.

– Jeg mener ikke å si at homofile har psykisk problemer, men i noen tilfeller så ser vi at folk trenger hjelp for å forstå saken bedre, sier han.

– For oss er åpenhet viktig og vi har ingen hemmeligheter. Alle er velkommen til oss, fortsetter han.

Ser tegn til bedring

Redaktør Majoran Vivekananthan i Utrop understreker at de samme holdningene også finnes i en rekke norske kristne miljøer.

– Hvis man hadde spurt en rekke menigheter på Sørlandet ville de kanskje svart akkurat det samme. Det er også en vanlig oppfatning blant mange av moskeene, men vi ser en liten forbedring. Nå begynner mange av disse miljøene å hevde at dette er en sak mellom gud og vedkommende, men samtidig legger de til at Gud ikke aksepterer dette, sier Vivekananthan.

– Men det er langt igjen før man har tatt igjen holdningene til det norske samfunnet, fortsetter han.

Rapporten er støttet av Fritt Ord, og er ment som et tilsvar til «Islam – den 11. landeplage» av Hege Storhaug. Boken som av mange ble kritisert for å være ensidig og ubalansert.

Frykter straff

Selv om kildene ble tilbudt anonymisering på forhånd, var det ikke alle som ville stille opp i rapporten.

Bare fem av tolv utvalgte moskeer gikk med på å la seg intervjue.

– Det er menighetene som ikke har latt seg intervjue som er de bekymringsverdige, sier ansvarlig redaktør Majoran Vivekananthan i Utrop til Nettavisen.

Tawfiiq-moskéen, den største somaliske moskéen i Oslo, er blant dem som ikke deltok i kartleggingen, forteller han.

I det iranske miljøet frykter samtlige kilder for sin egen sikkerhet og sikkerheten til familiemedlemmer i Iran, og har derfor ikke stilt opp. De er redd for å bli straffet av det iranske regimets hemmelige politi hvis de blir oppdaget.

– De argumenterte med at opplysningene de sitter på, bare finnes hos noen få iranere, og at faren derfor er stor for at den iranske ambassaden vil klare å finne ut hvem som har lekket opplysningene, heter det i rapporten som ble lansert tirsdag.

Kritisk til koranskoler

Tallet på muslimer i organiserte trossamfunn er i sterk vekst. I perioden 2010 til 2015 har antallet økt med 33 prosent til over 130.000 personer. Det viser tall Utrop har hentet inn fra Statisk Sentralbyrå.

– Vi er også kritiske til flere av koranskolene som er i Oslo. De er kjønnsdelte og det er lite kvalitetssikring på lærerne. Det er tilfeldig lærere, de er frivillige, og vi vet ikke om det er hentet inn vandelsattester. På norske skoler er det krav til vandel, påpeker Vivekananthan.

Les også: – Koranskoler bør få tilsyn

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere