NA24.no

– Jeg kjemper med nebb og klør mot den urett som er gjort mot meg

Sist oppdatert:
Rettssaken er en stor påkjenning for en av Norges mest populære komikere. Les Det Store Intervjuet her!

OSLO (Nettavisen): – Min datter fortalte en vits her om dagen, som er veldig morsom. Jeg ler av odde ting, vil jeg påstå.

Steine tenker litt, forsyner seg av suppen og fortsetter:

– Alle barna hadde navn unntatt, ...

Nettavisen møter Tommy Lindrup Steine (45) på en uformell kafé i Oslo sentrum. Den kjente komikeren er et lett intervjuobjekt, han er pratsom og ler.

Tommy Steine er født på Vålerenga i Oslo. Han har vært standupkomiker siden 1994 og debuterte på scenen med sitt første helaftens show som het «Tunge baller.»

Han ble et kjent ansikt for folk flest på TV. Og det startet i situasjonskomedien «Bot og Bedring» på TV 2 i 1998. Noen år senere ble han programleder for «Senkveld med HC og Tommy» på samme kanal. Siden har det gått slag i slag.

Har møtt sterk motstand

I det siste har det imidlertid vært helt andre ting enn humor som har vært i fokus. Tommy Steine har brukt flere hundre tusen kroner i en rettssak mot Santander.

Steine ble tilbudt forlokkende gjenkjøpsavtaler med finansiering fra en bilforhandler som garanterte at han ville få hele kjøpesummen tilbake, men da forhandleren gikk konkurs satt Tommy Steine igjen med regningen fra Santander.

– Jeg føler ikke at jeg har fått sagt så mye om denne rettssaken. Det er det veldig mange andre som har gjort. Dette handler ikke om å beholde en bil gratis og bytte den inn, sier han.

Tommy Steine forteller at rettssaken har vært en påkjenning. Han mener selv, at familien har reddet ham.

– Jeg har en veldig fornuftig kone, og vi har snakket mye om denne saken i familien. Men det er klart at det ikke er noe kult være avbildet på forsiden med at man selge hus og hytte, sier Steine.

– Har det vært viktig for deg å ta opp denne kampen?

– Hvis jeg hadde visst i dag hvor sterk motstand jeg skulle møte, og hvor mye juling jeg skulle få, så hadde jeg kanskje tenkt meg om en gang til før jeg hadde begitt meg ut på dette, sier han.

– Jeg kjemper med nebb og klør mot den urett som er gjort mot meg. Jeg drømmer om at dette skal bli en ny Røeggen-sak som kommer andre skadelidte til gode. 

Avgjørelsen mot Santander har Tommy Steine anket til Høyesterett. Her kan han i verste fall bli avvist eller tape.

– Men da sitter jeg i hvert fall ikke på rommet mitt og lurer på om jeg skulle ha prøvd. For meg handler dette om prinsipper. Det har alltid vært viktig for meg. Jeg synes ikke det er riktig at Santander skal slippe unna med dette. 

– Hvordan vil du beskrive selskapene som tilbyr billån?

– Jeg får veie mine ord på gullvekt, sier Steine, før han fyrer løs med beskyldninger om svindel og bedrag som han ifølge dommen i lagmannsretten ikke har dekning for.

– Sett i ettertid hva kunne du har gjort annerledes i denne saken?

– Aldri besøkt butikken! Selv om saken har vært fysisk og psykisk krevende, så har den også gjort noe godt for meg. Jeg har fullstendig mistet bilinteressen, sier han.

– Jeg har aldri hatt råd til å kjøre dyre biler. Og så trodde jeg i veldig lang tid at hvis jeg har fett hus, fete biler, og fet hytte og alt sånt no', så har jeg suksess og da er jeg verdt mye, sier han.

Nordmenn opptatt av «posisjonsrunking»

Tommy Steine kan se tilbake på en suksessrik karriere gjennom over 20 år som komiker.

– Jeg har en teori om at de fleste tenker at andres suksess er ens egen fiasko. Norge er et sånt land hvor man i arbeidslivet og samfunnet generelt er opptatt av posisjoner. En posisjonsrunking, som jeg velger å kalle det, sier Steine.

– Vi er livredde for den posisjonen vi har. Ved ansettelser blir dette ekstra tydelig. Vi håper for guds skyld at det er en som er mindre kompetent enn en selv som får jobben. Sånn tenker også vi kjendiser, sier han.

– Folk vil gjerne være med på oppturen, spesielt pressen. Men mange vil også være med hvis de kan jekke deg ned igjen, sier han.

– Da jeg begynte på min karriere, så trodde jeg at showbiz var rød løper, fine biler, fine damer og champagne. Der tok jeg feil, innrømmer han.

Jobbet som katalogselger

Det kanskje ikke mange vet er at Tommy Steine har en fortid som inneholder langt mindre glamorøse jobber.

– Jeg jobbet først som bokselger på gaten, så noen år som forsikringsselger, før jeg endte opp som selger for Gule Sider, sier han.

– Hvordan var det?

– Det er ikke så veldig annerledes sammenlignet med det jeg driver med nå.

Men det var entertainer Tommy Steine ville bli.

– Det bestemte jeg meg for da jeg var ni år. Alt annet var bare midlertidig. Jeg hadde ikke noen interesse av å rykke oppover i systemet og bli sjef. Jeg hadde meislet en plan. Jeg skulle til scenen og bli stor stjerne, sier han.

I skolerevyene fikk Tommy prøve seg.

– Jeg var klassens klovn. Lærere og medelever var ikke tvil om hva jeg kom til bli. Jeg meldte meg også inn i Røde Kors for å få lov til å være markør. Jeg gikk helt inn i rollen. Også i Forsvaret. Jeg søkte meg til saniteten, sier han.

– Hvem er forbildene dine?

– Som komiker er det Jon Skolmen. Og så er det klart at Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. har vært viktige inspirasjonskilder, sier han.

Men det var kanskje de utenlandske stjernene som gjorde størst inntrykk på komikeren. Amerikanske Steve Martin og James Belushi er favorittene. På spørsmål om hvem som har inspirert han mest må vi hjem igjen.

– Thomas Giertsen og Jon Schau var veldig tidlig ute med standup, og jeg har lært mye av dem.

(Saken fortsetter under bildet.)

EN VIKTIG STØTTESPILLER: Tommy Steine og  kona, Linda Karlsen. Dette bildet er fra  premieren på «Billy» på Chateau Neuf i Oslo i 2004


Likevel, Tommy Steine valgte å gå sin helt egen vei. I Scanpix' sin bildebase omtales Steine på 90-tallet som «Norges mest selvskrytende komiker». Dette var et helt bevisst valg.

– Jeg måtte finne min helt egen stil for at folk skulle legge til merke til meg. Da landet jeg på den ironiske «herregud-så-flink-jeg-er». Publikum forsto at dette var ironi og sarkasme, men de som ikke ville meg vel mente vel at «faen han er så full av seg selv», sier han.

Likevel, den særegne stilen ga suksess.

– Det var dette TV 2 tente på da vi skulle begynne å lage «Senkveld». 

– Hvordan har du klart å bli en av Norges mest populære komikere?

– Det er bare ett svar på det: Det er ekstremt hardt arbeid. Jeg jobber ekstremt mye, men det er kanskje også litt flukt når det står på som verst, sier han med klar adresse til rettssaken han nå er midt oppe i.

Kunne gått galt

Tommy Steine ble stjerne over natten på slutten av 90-tallet, men den enorme suksessen kunne også ha blitt en belastning for komikeren.

– Jeg gikk fra å være «mr. nobody» til å – pang – være blant de største på et par år, så det var litt overveldende og vanskelig å holde bakkekontakten. Samtidig ble jeg skilt, så det var fryktelig mye som skjedde på veldig, veldig kort tid.

– Jeg var også ung, hadde kjempet og jobbet hele livet for å kunne oppnå disse tingene, og plutselig så hadde jeg alt. Det gikk fort, knipser han.

– Det året jeg var singel etter å ha bli separert, kunne jeg gjøre 10.000 kroner på en helg. Jeg hadde ingen forpliktelser. Og gudskjelov, var jeg veldig opptatt av å kjøre bil, ellers så hadde jeg ramlet utpå sånn som mange andre har gjort i min bransje. Uansett hvor vi kom var det fri alkohol, sier Steine alvorlig.

Stilen som «Norges mest selvskrytende komiker» ble gravlagt i 2009, forteller han. Etter dette valgt han en litt annen stil.

– Jeg har egentlig aldri tjent sånne sinnssyke summer på standup. Det er mange andre som har dratt inn mye mer enn meg. For min del var det mer en stil som jeg valgte. Jeg skrøt av at jeg hadde så mye penger, selv om jeg egentlig ikke hadde det, sier han.

– Ris til egen bak er at når man plutselig begynner å tjene penger, da ble bare stilen usmakelig.

– Jeg er blitt mye mer voksen i hodet nå. Det er erfaring fra tusenvis av opptredener. Jeg har blitt rammet av ting som har vær drit bra og drit dårlig i livet. Jeg kan vel si at jeg er en mye mer ydmyk komiker i dag enn jeg var for 15 år siden, sier han.

Mistet tvillingene

Da han bare var 22 år mistet han og hans daværende kone tvillingene de ventet. Senere fikk Steine og ekskona barna Sondre og Marius før de skilte seg.

I dag har Steine og kona Linda Karlsen barna Eirik og Hedda sammen.

– Hva betyr familien for deg?

– De betyr alt. Marius skal bli dataingeniør, Erik har begynt å få veldig sansen for humor og komikk. Han er flink på skolen og god i fotball, så han er et stort talent. Hedda er veldig flink til å synge, og hun vil bli veterinær. Hun vil redde alle dyrene, sier Steine og smiler.

Fikk melding om dødsfall på direktesendt TV

I 2005 hadde Jan Werner Danielsen og Tommy Steine stor suksess med forestillingen «The Show». Etter å ha møtt hverandre på en karaokebar i Oslo, fant guttene tonen, og det endte opp med et show på blant annet Edderkoppen som høstet svært gode kritikker.

Ett år senere ble den folkekjære artisten funnet død. Steine fikk melding om dødsfallet under en direktesending som programleder for «Skal vi danse» på TV 2.

Få artister kjente Jan Werner Danielsen bedre enn Tommy Steine.

– Det var dritkjipt, sier han og tar en pause.

– Jeg minnes de to årene vi showet sammen som fantastiske. Dritvanskelig, masse uenigheter, men fantastiske resultater. Uten tvil en av de beste showene jeg har vært med å lage. Jeg lærte utrolig mye av Jan Werner, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

MISTET KOLLEGA: Programleder for «Skal vi danse», Tommy Steine, var etter sending preget av nyheten om dødsfallet til artisten Jan Werner Danielsen.


Steine omtaler Danielsen som en fantastisk kunstner. En av de største sangerne vi har hatt.

– Jeg skulle bare ønske at han hadde det mye bedre utenfor scenen enn det han hadde på scenen. Han fortalte ikke meg så mye, men jeg forsto at han slet med ting – det gjør vi alle. Det var tidlig død, men det gjør vel at han blir en legende. En livlig liten gutt som var fantastisk stor på scenen, sier Steine.

Toppet VG-lista etter veddemål

Det kanskje ikke mange husker er at Tommy Steine har en kort karriere som popartist på rundt tusenårsskiftet. Låten lå tjue uker på «10 i Skuddet» med låten «Nr. 1 på VG lista»: sju av disse ukene var på førsteplass.

– Jeg hadde et veddemål med flere av komikerkollegaene mine da Aqua herjet hitlistene. Jeg tenkte at det skulle koste meg null kalorier å lage en hit. Det sa jeg tøff i trynet på en fest, så de tok meg på ordet og veddemålet ble på 50.000 kroner, forteller han.

Steine heiv seg rundt, tok med en tekstforfatter og en musiker til en hytte og stengte seg inne et døgn.

Hør låten nederst i saken!

– Så lagde vi låten og det tok jo helt av, sier han og ler.

CD-singelen ble solgt i 9000 eksemplarer. På VG-lista havnet låten til slutt på en fjerdeplass.

– På coveret ville jeg ha bilde av Valgerd Svarstad Haugland, men det turte ikke plateselskapet, fortsetter han.

Ingen god lukt «I blanke messingen»

Sangene ble ikke slutten på hans musikalske opptreden, og i to år sto han på scenene i blanke messing.

Tommy Steine kastet klærne i en av hovedrollene i suksess-musikalen «I blanke messingen» på Chateau Neuf, sammen med blant andre Sven Nordin. I to år sto Steine splitter naken på scenen i suksessforestillingen som fikk terningkast seks.

Historien skildrer den nakne sannheten om hvordan seks arbeidsløse stålarbeidere kaster klærne, foran horder av hylende kvinnfolk, for å komme seg ut av en trøstesløs hverdag.

– Det folk ikke vet er at det var nesten 50 grader på scenen. De rød tangaene vi hadde på oss var inne i rumpesprekken i tre timer, mens vi danset og svettet. Det var ingen god lukt oppe på scenen for å si det mildt. Stort bedre ble det ikke av at jeg selvfølgelig måtte stå bakerst, sier Steine og ler.

Takker nei til «Paradise hotel»

Steine startet altså sin TV-karriere som skuespiller i en situasjonskomedien «Bot og bedring», men det var først som programleder for «Senkveld» det virkelig begynte å ta av.

– Hva ser du selv på TV?

– Jeg prøver å følge med på det meste, men jeg er egentlig veldig glad i Netflix. Jeg er veldig sånn på serier, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

SUKSESS: «I Blanke Messingen» innfridde tittelens løfte. Lett bekledd bak fra venstre: Dag Vågsås, Tommy Steine, Håvard Bakke. Midten fra venstre: Erik-Andre Hvidsten og Calvin Ray Stiggers. Foran står Sven Nordin.


Tommy Steine forteller at han også har stor sans for dokumentarer og historiske hendelser. 

– «Scorpion» på TV 2 liker jeg veldig godt. Den er basert på en sann historie om en person med veldig høy IQ. Jeg prøver også å få med meg alt av humor, sier han

– Hva får deg til å skru av?

– Jeg er ikke en «Paradise hotel»-titter, men jeg har jo så klart sett det òg. Jeg tror jeg kan navnet på alle som er med, sier han og unnskylder seg med at det er research til et show.

Pilot med flyskrekk

Tross lunken interesse for virkelighets-TV, har Steine selv vært deltaker i et. I kjendisversjonen av «71 grader nord» møtte han flere prøvelser. Han utnevnte seg selv til «rikspysa» da han fikk fullstendig panikk og knakk sammen i tårevåt redsel i beste sendetid på TVNorge.

I en av episode måtte kjendisdeltakerne klatre opp over 400 meter i en fjellvegg.

– Jeg hadde gjort det igjen, det var dritkult. Helt fantastisk. Gud, hvor jeg har fått brukt min opplevelse der i scenesammenheng. Det hadde jeg gjort igjen, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

KOM FØR THOMAS OG HARALD: Dette bildet er fra TV 2s høstlansering i 2002. Da var Tommy Steine og H C Andersen klar for «Senkveld» på kanalen.


Man skulle kanskje ikke tro det, men Tommy Steine har utsatt seg selv for langt verre prøvelser.

– Har du flysertifikat?

– Ja, jeg er veldig flyinteressert. Jeg elsker fly. Det har jeg gjort helt siden jeg var liten. Det er rart å være den eneste i Norge som er pilot og har flyskrekk, sier han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere