NRKs lisensavdeling har sendt ut 252.500 purring. Det viser tall Nettavisen har hentet inn.
Det er opp fra 247.200 purringer på samme i tid 2017. Samtidig fikk NRK 6000 nye lisenstakere fra 2017 til 2018.
Solid ekstrainntekt
De som ikke har betalt regningen må nå betale nesten en 200-lapp ekstra. Samlet gir det et titalls millioner kroner i ekstrainntekt for mediegiganten.
– Folk er blitt flinkere til å betale, men det er alltid flere som ikke betaler innen fristen på vinteren enn på sommeren, sier avdelingsleder Audun Strand i NRK Lisensavdeling til Nettavisen.
For 2018 er kringkastingsavgiften kroner 2.970,24, og tilleggsavgiften utgjør 15 prosent av dette.
TV-lisensen deles i to terminer. Den NRK nå har sendt ut purring på hadde forfall 31. januar.
– På sommeren er folk langt flinkere til å betale i tide. Jeg tror det forklares med at folk er flinkere til å gjøre opp for seg før de drar på sommerferie, fortsetter Strand i NRK.
Den siste delen av TV-lisensen har forfall 31. juli.
Velkjent problem
Programleder i «Luksusfellen» på TV3, Hallgeir Kvadsheim, er ikke overrasket over at så mange ikke betaler TV-lisensen.
– Dette er ganske velkjent. Vi ser også dette i vår kreditoroversikt i programmet svært ofte. Krav fra NRK er ofte overrepresentert i de sakene vi løser, sier han til Nettavisen.
Kvadsheim viser til en undersøkelse fra Tryg Forsikring fra 2010, som viste at NRK-lisensen er en av de regningene som vil havne nederst i prioriteringslisten hvis man fikk betalingsproblemer.
– Disse holdningene tror jeg ikke har endret seg mye på åtte år. Hvorfor det er slik må gudene vite, fortsetter han.
Programlederen peker likevel på flere årsaker.
– Noen føler seg kanskje påtvunget avgiften. Den holdningen merker vi blant flere i vårt program. En annen grunn kan være at man føler at staten er snillere, men det stemmer ikke. Det er heller tvert om, advarer han.
Det er også langt dyrere å være treg betaler av TV-lisensen, fortsetter han. Eksempelvis vil et inkassovarsel fra privat selskap kun kreve 70 kroner i påminnelsesavgift. NRK kan til sammenligning nesten ta det tredoblede.
Kvadsheim forteller at det er også langt vanskeligere å forhandle med staten som kreditor.
– Det er svært vanskelig, nesten umulig, sier han.
Kan ende med tvangstrekk
Audun Strand i NRK forteller at mange av dem som har betalt lisensen har betalt for lite. Er det små beløp som mangler så overføres dette til neste regning på sommeren.
– Vi purrer ikke på kroner og øre, men jeg vil ikke gå inn på grensen for beløpet for at vi skal purre, sier Audun Strand i NRK.
Dersom varselet ikke blir betalt overføres kravet til Statens innkrevingssentral, og da øker regningen med 1130 kroner. I verste fall kan da regningen ende med et lønnstrekk.
Les også: Seertallene halvert for Ylvis-brødrene på TVNorge
Hva synes du om NRK-lisensen? Si din mening i kommentarfeltet!