NA24.no

Raser mot sak om privat boligsalg

Sist oppdatert:
BI-rektor og nettmegler opprørt over NRK Forbrukerinspektørenes fremstilling.

NRK FBI villeder boligselgere om hvor enkelt det er å selge bolig selv, mener BI-rektor. Nettmegler Tom H. Glosimot mener NRK ga helt feil opplysninger om kostnadene ved å selge bolig selv.

Onsdag denne uken hadde NRKs Forbrukerinspektørene boligsalg på agendaen. Ett av innslagene handlet om hvordan det er å selge boligen privat, altså uten bruk av megler.

Ikke for hvem som helst
- Det var mildt sagt besynderlig hvordan NRK fremstilte det å selge egen bolig, sier rektor ved BIs eiendomsmeglerstudie Paul Henning Fjeldheim til NA24.

- Hva mener du?

- Det å selge bolig selv er en stor utfordring som krever at du holder tungen rett i munnen. Når NRK velger å kjøre et case med en person som både studerer eiendomsmegling, og som har jobbet som visningsassistent for DnB Nor Eiendomsmegling, så er det grunn til å sette spørsmål ved de journalistiske vurderingene i forkant, sier Fjeldheim.

- Du mener de skulle valgt noen med mindre kunnskap om boligsalg?

- Ja. Det hadde vært mer reelt. Dersom noen som har sett programmet lar seg friste til å selge selv - og trår feil i villniset av feller - kan lærdommen bli meget meget dyr, sier han.

- Du anbefaler ikke folk å selge selv?

- I utgangspunktet ikke. Men for enkelte, og da tenker jeg på folk med både kompetanse og tid, kan det sikkert lønne seg. Men for menigmann kan det koste dyrt å få krav mot seg i etterkant dersom noe viser seg å være galt med boligen eller med måten salget er utført på, sier Fjeldheim.

Billigere enn FBI opplyser
Tom H. Glosimot i nettmegleren ao.no er tydelig forbannet over FBIs kostnadsestimat for å selge bolig privat. I programmet innsalget onsdag ble det opplyst at selv om du gjør alt selv så havner prisen et sted mellom 20.000 og 30.000 kroner.

- Dette er det reneste sludder. Hos oss koster det 9.900 kroner å selge boligen selv. Dette inkluderer annonse på både finn.no og tinde.no samt selve oppgjøret og alt annet rundt salget. I dette programmet lures forbrukerne til å tro at privat boligsalg er mye dyrere enn det faktisk er, sier Glosimot.

- Du er ikke bare skuffet over å ikke å bli nevnt i programmet?

- Klart jeg er skuffet over det. Men jeg vil minne om at Forbrukerrådet har anbefalt nettmeglere som en glimrende måte å selge egen bolig på. Når det gjelder pris, så er det etter min mening liten tvil om at FBI har villedet forbrukerne, sier Glosimot.

Valgte feil intervjuobjekt
Redaksjonsleder Frank Sivertsen i NRK FBI forsvarer innslaget om privat boligsalg, men innrømmer at én ting kunne vært annerledes.

- Jeg synes programmet på en god måte illustrerer hvor enkelt det faktisk er å selge boligen selv, ikke minst når man holder seg til Forbrukerrådets ti-punkts liste. Og jeg vil tro de fleste som har sett programmet fikk med seg alle advarslene mot å selge privat fra leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, påpeker Sivertsen.

Redaksjonslederen skulle imidlertid sett én ting gjort annerledes.

- Vi skulle nok hatt et annet intervjuobjekt i caset vi kjørte. Vi fikk ikke vite at vedkommende hadde erfaring fra meglerbransjen - til tross for at vi uttrykkelig stilte ham dette spørsmålet på forhånd. I ettertid har vi fått vite at han jobbet som meglerassistent noen måneder i 1997, opplyser Sivertsen.

- Hva med kritikken fra nettmegler Glosimot?

- Jeg betviler ikke hans prisopplysninger. Tallene vi gikk ut med i programmet fikk vi fra Forbrukerrådet og valgte å stole på dem, sier Sivertsen.

Gikk du glipp av NRK FBIs program om å selge bolig privat? Se det på nett her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere