*Nettavisen* Økonomi.

30 års fengsel for spammer

Myndighetene slår ned på søppelposten.

07.08.07 13:10

Om e-posten stadig flyter over av uønsket e-post, kan det være deilig å se at de som står bak denne typen virksomhet får strenge straffer.

NA24 - din næringslivsavis

Spam, eller søppelpost, er et økende problem. Den siste tiden har myndigheter i forskjellige land trappet opp kampen mot spam.

Streng dom
Fredag ble den notoriske spammeren Christopher William Smith, som gikk under navnet «Rizler», dømt til 30 år i fengsel i USA.

«Rizler» stod bak Xpress Pharmacy, et ulovlig apotek/legemiddelvarehus som reklamerte gjennom å sende ut utallige såkalte spam-mail, eller søppelpost, til tilfeldige e-postadresser.

Tjente 140 millioner
Hvis noen er i tvil om den rikdommen kriminelle spammere kan tilegne seg, burde de lese historien om «Rizler». Det er anslått at han tjente 24 millioner dollar, eller 140 millioner kroner, på den ulovlige legemiddelvirksomheten sin.

- Farmasipammere er blant de laveste av lave når det gjelder internettkriminalitet, sier Graham Cluley, teknologikonsulent for Sophos, ifølge Yahoo News.

- Ikke bare oversvømmer de folk med millioner av uønskede e-poster, men de putter også potensielt sette folks liv i fare gjennom farlige medikamenter, påpeker Cluley.

Norsk dom
8. oktober i fjor falt norgeshistoriens første spam-dom. Denne var av en betydelig mildere karakter, kun 5000 kroner i bot måtte den 22-årige stavangermannen betale.

Så var også mannens forbrytelser mindre, og ikke tjente han penger heller. Faktisk hadde han tapt penger på den massive utsendelsen av søppelpost på totalt 650.000 utsendelser.

Risikerer 75 års fengsel
I mai i år arresterte amerikanske myndigheter en mann ved navn Robert Soloway, kalt «Spamkongen». Soloway er dømt på mange tiltalepunkter, inkludert postbedrageri og identitetstyveri. Hvis han blir dømt på alle punkter risikerer «Spamkongen» 75 år i fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.