NA24.no

Tar opp kampen mot DLD

Foto: Digitalt Personvern/Colourbox.com/Montasje
Trenger to millioner til søksmål mot Norge.

Fem land har prøvd datalagringsdirektivet for domstolen, og alle fem har endt med å avvise direktivet.

- Vi håper og tror at Norges rettsapparat vil avvise Datalagringsdirektivet på samme måte som Tyskland, Bulgaria, Tsjekkia, Romania og Kypros, sier styreleder Georg Apenes i organisasjonen Digitalt Personvern i en melding.

Stiftet for søksmål
Digitalt Personvern er stiftet for å organisere og finansiere et søksmål for å prøve innføringen av Datalagringsdirektivet for retten. Organisasjonens styre består av enkeltpersoner som har engasjert seg i kampen mot direktivet, og som nå ønsker en ryddig rettslig avklaring av hvorvidt direktivet bryter med den norske Grunnloven og den Europeiske Menneskerettskonvensjonen (EMK).

Les også: Datalagrings-diskusjonen koker på nett

Datalagringsdirektivet innebærer lagring av hvem vi ringer, når vi ringer, hvor lenge samtalen varte, og hvor vi er når vi ringer, samt hvem vi sender e-post til og når vi gjør det. Det skal også informasjon om hvem som bruker hvilken IP-adresse når vi bruker internett.

- Datalagringsdirektivet innebærer systematisk forhåndslagring av alles kommunikasjon i tilfelle vi kommer til å gjøre noe galt, sier Apenes i meldingen.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt med knapt flertall i Stortinget 4. april 2011, og skal etter planen innføres som norsk lov fra og med 1. juli 2012.

Les også: Nå skal fildelere jaktes i Norge

- Vi tar saken til retten så fort datalagringsdirektivet er innført, sier Apenes i en melding.

Organisasjonen budsjetterer med en total kostnad på cirka to millioner kroner for å ta saken gjennom rettsapparatet og frem til Høyesterett.

- Vi oppfordrer alle som er opptatt av personvern om å gi et stort eller lite bidrag til støtte for en fremtid uten Datalagringsdirektivet, sier Apenes i meldingen.

Styret i Digitalt Personvern består av:

  • Styreleder Georg Apenes
  • Styremedlem Heidi Nordby Lunde
  • Styremedlem Halvor Stenstadvold
  • Styremedlem Espen Andersen
  • Styremedlem Anders Brenna
  • Styremedlem Fredrik Øvergård
  • Styremedlem Hanna Marcussen
  • Generalsekretær Christoffer Torris Olsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere