NA24.no

Tone hyrer toppadvokat

Foto: Helle Frost/Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Tone får advokathjelp for å stoppe blogginnlegg etter bruddet med Aksel.

I etterkant av bruddet mellom Tone Damli (24) og Aksel Hennie (37), har det florert av kommentarer og blogginnlegg på nettet, enkelte av svært negativ karakter. Nå har Tone selv gått til advokat for å få stoppet et av innleggene.

- Jeg ble kontaktet av Tone for en times tid siden, forteller advokat John Christian Elden til Nettavisen NA24 i 18-tiden onsdag.

I bloggen blir både Tone og Aksel, samt en rekke andre personer navngitt, også som årsaker til hvorfor de to har gått fra hverandre.

I første omgang vil Elden forsøke å få bloggen fjernet så raskt som mulig.

- Den er juridisk straffbar slik den foreligger. Så får vi se om han er smart nok til å fjerne den raskest mulig, eller om vi må gå via flere skritt, sier advokaten, som reagerer sterkt på innholdet.

- Den er hårreisende i sin form, man kan ikke gå ut slik i det offentlige rom og komme med påstander som rammer en rekke personer.

- Skal drøfte forfølgelser
I 19.30-tiden ser det ut til at advokathyringen har hjulpet - innholdet i innlegget er nå fjernet.

- Vil dere gå etter andre liknende innlegg på nettet?

- Vi vil følge med på om andre sprer samme dritt, og i så fall vurdere både straffeansvar og økonomisk ansvar, sier Elden til Nettavisen NA24.

- Det må markeres at man er milevis over grensene for anstendighet og norsk lov. Jeg vil sette meg ned med Tone og drøfte hvem vi skal forfølge og på hvilken måte, fortsetter Elden.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å få personen bak det aktuelle blogginnlegget i tale, men har ikke lyktes.

- Du kan ende opp i fengsel
- Jeg er ikke i særlig tvil om at denne bloggen er både etisk uholdbar og straffbar. Hva enn slike påstander er falske eller sanne, vil den som bevisst sprer dem offentlig kunne ende i fengsel eller få en klekkelig bot og erstatningskrav, sier Elden.

- I Norge er det straffbart å fremsette ærekrenkende påstander om andre. Det gjelder selv om påstanden skulle være sann når det ikke er noen aktverdig grunn til å komme med den, fortsetter han.

Han mener videre at det er en krenkelse av privatlivets fred for samtlige av kjendisene som er nevnt i bloggen

- Og som dessuten rammer mange uskyldige barn, sier kjendisadvokaten.

- I Norge er det ingen tradisjon for offentlig dyneløfting, og slik bør det også være. Bloggen kan stanses og den som gjengir den kan også holdes ansvarlig, sier Elden.

- Er det straffbart å videreformidle bloggen på sosiale medier?

- Ja, sier Elden.

- Blir det skjerpende hvis flere gjør det?

- Ja, sier Elden.

Nettavisen har selv observert bloggen på sosiale medier, men også sett at den i ettertid har blitt fjernet av flere.

Straffbart
Han får støtte av partner Knut Glad i Føyen Advokatfirma.

- Dersom innholdet i bloggen er usant er det klart snakk om straffbare ærekrenkelser. Og skulle innholdet være sant kan det da likevel være en ulovlig krenkelse av privatlivets fred etter straffeloven § 390, sier Glad til Nettavisen NA24.

- Hvor grensen går vil være en konkret vurdering, hvor om det må vurderes om inngrepet i privatlivets fred kan forsvares på grunn av allmenne interesser, fortsetter Glad.

Glad viser til at Høyesterett frifant Se og Hør med tre mot to stemmer i 2008 etter at bladet hadde tatt bilder av vielsen mellom Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther, mens de tapte i 2007 i den såkalte Big Brother-saken. NRK vant fram i «Plata»-saken.

Han understreker imidlertid at kjendiser må tåle en god del.

- Men denne bloggen går nok for langt, og det har liten rettslig allmenn interesse å få vite disse detaljene, sier Glad

Vanskelig å stenge
Å få stengt slike blogger er i praksis ikke alltid så lett. Dette avhenger gjerne av bloggleverandørens egen oppfatning av ytringsfrihet, og hvor viktig det er å la brukerne kunne si hva de mener om dette.

- De fleste vil rette seg etter en rettslig pålegg fra Norge, men i mange tilfeller er det ikke tvangskraft bak en rettslig avgjørelse fra Norge mot disse nettstedene, sier Glad.

- Et alternativ er å pålegge bloggeren selv å fjerne innholdet ved en midlertidig forføyning, sier han.

Personangrep
Pressegeneral Per Edgar Kokkvold mener at denne bloggen er et kjerneeksempel når man ikke har etiske regler å forholde seg til.

- Dette er et stjerneeksempel på hvordan det hadde sett ut i Norsk Presse dersom man ikke hadde hatt etiske kjøreregler, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund til Nettavisen NA24

- Det er det som skiller journalistikk fra sladder. Journalistikk dreier seg om informasjonsformidling. Vi skriver ikke det vi hører eller vet

Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra sier at personangrep er et stort problem i sosiale medier.

- Det er mye rart som skrives på blogger og på Facebook. Vi har brukt mye tid på forebyggende arbeid med å lære barn og unge nettvett, sier Skåra til Nettavisen NA24.

- Jeg er ikke helt sikker på at denne bloggeren helt har tatt til seg vårt budskap, sier han ironisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere