Nå er det ingen nåde for dem som ikke har betalt NRK-lisens.

Tall Nettavisen har hentet inn fra Statens innkrevingssentral viser at det er 74.224 personer som nå får trekk i lønn eller trygd.

Fordelt etter alder er det gruppen 40–49 år som har flest uoppgjorte kringkastingsavgifter på samvittigheten, og det er flest krav i folketette fylker.

Møter mange sinte menn

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra «Luksusfellen» på TV3, er ikke overrasket over at mange har lav betalingsvilje overfor NRK.

– Det er en dårlig prioritering. Statens innkrevingssentral er en kreditor som er bundet av lover og regler, og som kan gå hardere til verks enn et vanlig inkassobyrå. Med andre ord bør man ikke legge seg ut med Statens innkrevingssentral, sier økonomieksperten til Nettavisen.


Menn er overrepresentert blant de dårlige betalerne av NRK-lisensen, men dette kan også ha sammenheng med hvem som er registrert som eier av TV-apparat i familien.

– Dette ser vi også på forsikring og lån. Mannen står som eier. Opp gjennom årene har jeg også møtt mange menn som er sinte på NRK-avgiften, og ikke så mange kvinner, fortsetter Kvadsheim.

Dyr avgift

Fristen for å betale for 1. termin var 31. januar. Ubetalte regninger ble oversendt Statens innkrevingssentral i midten av mai og ilagt en avgift på 1130 kroner.

Det utgjør nesten en dobling av den opprinnelige regningen på drøyt 1485 kroner.

Kvadsheim påpeker at krav som NRK-lisensen, statlige avgifter, bøter, momskrav og skattekrav kommer først blant kreditorer.

– De kommer også raskt frem til trekk, så NRK-regningen bør man ikke nedprioritere. Det blir dyrt, sier han.

Les også: Fra VG til toppjobb i NRK

Statens innkrevingssentral opplyser at det ikke er mulig få til en avdragsordning eller betalingsutsettelse når TV-lisensen først er overført til dem.