Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

800.000 nettbrett i norge

Fra venstre; Samsung Galaxy Tab 10.1, Apple iPad 2 og Motorola Xoom.
Fra venstre; Samsung Galaxy Tab 10.1, Apple iPad 2 og Motorola Xoom. Foto: (Foto: Finn Jarle Kvalheim)
Sist oppdatert:
Bruken av nettbrett og sosiale medier øker som profesjonelt arbeidsverktøy.

En fersk undersøkelse utført blant 1200 prosjektledere og -medlemmer i Europa og Skandinavia avdekker at bruken av sosiale medier som profesjonelle arbeidsverktøy totalt sett økte, både i Europa og i Norge, i 2011. Måten vi jobber på, kommuniserer på og samhandler på er i stadig endring, noe som bidrar til at sosiale medier blir en foretrukket samhandlingsplattform blant stadig flere også på arbeidsplassen. Inntoget av smarttelefoner og nettbrett på norske arbeidsplasser står for mye av æren.

800.000 nettbrett
- Mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett utgjør i dag en betydelig del av svært mange norske virksomheters IT-infrastruktur. I tillegg har fremveksten av nettbrett i løpet av 2011 overgått de fleste forventingene. Ved inngangen til 2011 ble det antydet at vi i løpet av året ville ha i nærheten av 500 000 nettbrett her til lands. Sannheten er at denne milepælen ble passert allerede før sommeren - og omfavnelsen av nettbrettene har bare fortsatt ut året. I følge nylige undersøkelser foretatt av TNS Gallup hadde 16 prosent - eller 800 000 - av landets befolkning nettbrett ved utgangen av tredje kvartal 2011, de fleste av dem en iPad. Det er dermed nærliggende å anta at vi nokså raskt vil runde millionen, sier Arild Falck, Norgessjef i Projectplace i en melding.

Norge i teten
- Norge og norske virksomheter har i en årrekke vært helt i teten i Europa når det kommer til implementering og bruk av ny teknologi for en mer effektiv og dynamisk arbeidshverdag. Det er i stor grad tuftet på hvordan nordmenn også som privatpersoner i stor grad er såkalte «early adopters» av ny teknologi og ikke minst sosiale plattformer. Se for eksempel på Facebooks enorme penetrasjonsrate i Norge de siste årene, der nærmere 3 millioner nordmenn nå har egen profil - en prosentvis større andel av befolkningen enn de fleste andre europeiske land, forteller han i meldingen.

Profesjonelt arbeidsverktøy
Projectplace avslører i en helt fersk undersøkelse at våre jobbvaner relatert til bruk av sosiale medier i jobbsammenheng er blitt endret drastisk i løpet av 2011. Undersøkelsen, som er utført blant totalt 1200 prosjektledere og -medlemmer i Europa, der 202 respondenter er norske, viser at bruken av sosiale medier som et profesjonelt arbeidsverktøy totalt sett økte fra 23 prosent i 2010 til 39 prosent i løpet av 2011. I Norge er derimot veksten noe mindre enn så lenge, da kun 30 prosent her til lands benytter sosiale medier som arbeidsverktøy.

- Like interessant som at bruken av sosiale medier har økt til å bli en mer betydelig del av arbeidshverdagen, er at vi i gjennom 2011 også har endret hvilke spesifikke enheter vi bruker for å holde oss oppdatert på jobben. Sist sommer rapporterte Projectplace at over 8 av 10 valgte å bruke bærbare og/eller stasjonære maskiner for å holde seg oppdatert på prosjektfremdriften når de selv ikke var tilstede på kontoret. Samtidig brukte kun 1 av 10 smarttelefoner til det samme. I vår siste undersøkelse er trenden tydelig på vei til å snu. Her oppgir faktisk hele 36 prosent at de bruker iPhone, nærmere 32 prosent at de bruker Android og så mange som nærmere 17 prosent at de bruker nettbrett for å holde seg orientert rundt prosjektarbeidet, forklarer Arild Falck i meldingen.

- I dagens teknologiske virksomhetsdrift kan man ikke ignorere gevinstene nye kommunikasjonskanaler gir for en mer dynamisk, effektiv og løpende prosjektsamhandling med kolleger, partnere og ikke minst kunder. Samtidig er det ikke gitt at sosiale medier vi kjenner fra privatsfæren er de riktige å ta inn i virksomhetsdriften. Sosiale medier i en virksomhetshverdag er bra, men de sosiale plattformene er ikke bra nok. For å utnytte potensialet som ligger i samhandling ved bruk av sosiale funksjoner, må man ha dedikerte samhandlingplattformer som tilrettelegger for alle behov tilknyttet eksempelvis kommunikasjon og informasjonsdeling i én og samme løsning, mener Projectplace sjefen i meldingen.

Lager nye jobbe apper
På bakgrunn av den nærmest eksplosjonsartede tilnærmingen til bruk av mobile enheter og sosiale medier på arbeidsplassen, har Projectplace utviklet en ny mobil applikasjon, Projectplace Documents, for iPhone, iPad og Android. Denne applikasjonen legger til rette for at funksjoner og brukeropplevelse fra det nettbaserte samhandlingsverkøyet nå blir tilgjengelig på de mest utbredte plattformene og mobile enhetene. Projectplace Documents inneholder en rekke funksjoner som gjør det enklere og mer effektivt for prosjektmedlemmer å jobbe med viktige prosjekterdokumenter - også når man ikke er på kontoret - da alt som trengs for å holde seg oppdatert er en smarttelefon eller et nettbrett.

- Den nye generasjonen mobile applikasjoner fra Projectplace kommer som et direkte resultat av en produktstrategi der mobile plattformer spiller en viktig rolle. Den store satsningen på mobile plattformer henger sammen med den økte bruken av smarttelefoner og andre mobile enheter blant Projectplaces brukere. Vi har i lengre tid hatt en applikasjon for iPhone, nå kommer den nye versjonen også for iPad og Android-enheter, sier Arild Falck i meldingen, og utdyper;

- Vi ser at kundene våre ønsker å ha tilgang til de mest populære Projectplace-funksjonene også fra de mobile enhetene. Mange bedrifter konsentrerer seg om å utvikle programvare og nettbaserte verktøy, og ser dermed på mobile applikasjoner som et tilleggsprodukt. I Projectplace har vi valgt en samlet strategi der utviklingen av applikasjoner for nett og mobil går hånd i hånd.

Projectplace Documents markerer begynnelsen på den nye generasjonen mobile applikasjoner. Den er først og fremst rettet mot dokumentstyring, som er en av Projectplaces mest populære funksjoner. Med applikasjonen kan brukerne:

  • Lese og kommentere prosjektdokumenter
  • Se hvilke dokumenter de andre i prosjektet jobber med
  • Lagre dokumenter på mobile enheter for å lese dem offline
  • Enkelt finne de dokumentene de sist jobbet med

Skal utvides ytterligere
- Vi har allerede planer om å utvide applikasjonene med en rekke nye funksjoner. I fremtiden vil nye Projectplace-funksjoner bli lansert parallellt for det nettbaserte verktøyet og den mobile applikasjonen. I en stadig med fragmentert arbeidshverdag, der mye av tiden ikke lenger brukes på kontoret, er det en reell verdi i å ha tilgang til det samme verktøyet og de samme funksjonene fra de enhetene man som regel alltid har med seg uansett, forklarer Falck i meldingen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!