*Nettavisen* Økonomi.

Advarsel: Sterkt vanedannende

Ikke alle vampyrer har mistet lysten på menneskeblod i «True Blood». Foto: (NRK)

Har du ikke lyst å bruke høsten på vampyrer, bør du ikke skru på NRK3 i kveld.

01.10.09 11:53

Klikk på bildet for å forstørre.

True Blood – USA 2008. Sjanger: Drama. Med: Anna Paquin, Stephen Moyer, Alexander Skarsgaard, Ryan Kwanten og Rutina Wasley. Premiere: NRK3 1. oktober kl. 22.30.

(SIDE2:) Allerede i det de første tonene i Jace Everetts «Bad things» setter i gang til en av tidenes beste TV-introer er man litt hektet. Her er det død, sex, religion, rasisme, fuktige sumper og sørstatene som gjelder. Og vampyrer.

Virkeligheten i «True Blood» er nemlig litt annerledes. For et par år siden klarte japanske forskere å framstille syntetisk blod, «TruBlood», og siden da har verdens vampyrer kommet fram i lyset, for å si det slik. De har innrømmet at de eksisterer, skapt sine egne lobbygrupper, og krever like rettigheter som vanlige folk.

Ufarlige, eller...
De møtes selvsagt med både frykt og skepsis, spesielt fra religiøse grupper. Andre igjen krever at man må ha et åpent sinn og ikke dømme vampyrene bare fordi de er annerledes.

Om det er så lurt vil vise seg. Det er nemlig ikke alle vampyrer som er spesielt begeistret for det syntetiske blodet, og ikke alle som har spesielt lyst til å integrere seg i storsamfunnet.

I den lille byen Bon Temps i Louisianas sumper jobber Sookie Stackhouse som servitør. Hun vet alt om det å være annerledes da hun kan lese andre folks tanker. Denne evnen gjør det vanskelig for henne å skape nære relasjoner, men da hun møter vampyren Bill forandrer alt seg. Sookies tankeleserevne gjelder tydeligvis ikke Bills hjerne, og Sookie blir lidenskapelig betatt av den mutte vampyren.

Seriemorder
Samtidig går en seriemorder løs i den lille byen. En seriemorder med smak for såkalte «fangbangers», jenter som har sex med vampyrer. Er det en rabiat vampyr som står bak, en religiøs tulling, eller kanskje Sookies bror, Jason, som tilfeldigvis dukker opp i forbindelse med alle mordene.

Mannen bak «True Blood» er Alan Ball, som også har storserien «Six feet under» på samvittigheten. Dødsfokuset er selvfølgelig til stede i begge seriene, men Ball drar den enda lengre i «True Blood» og øser på med en herlig gørrete blanding av blod, begjær og dampende sørstatsnetter.

Anna Paquin er nesten ugjenkjennelig som Sookie, etter at vi sist så henne som Rouge i «X-men»-filmene, og svenske Alexander Skarsgaard får vist seg fram som den eldgamle vikingevampyren Erik.

Gode skuespillere
Det er fascinerende og sympatiske karakterer iblant både vampyrer og mennesker, samt herlig onde og iskalde individer i begge leirer. Nelsan Ellis i rollen som den homofile narkolangeren og kokken Lafayette, er et studium perfekt timing og intensitet. Rutina Wesley er supersolid som den sinte og sårbare bestevenninnen til Sookie, og Ryan Kwanten er festlig som den overvirile og ikke alltid like overveide Jason Stackhouse.

I tillegg til vampyrer og annen magi, er det nemlig også gjort plass til gode og emosjonelt engasjerende menneskelige skjebner, som balanseres mot alle de blodtørste actionscenene. Det handler om mer enn hvem som blir bitt neste gang, noe som gjør at du ikke blir lei.

Ordentlige vampyrer
Men også vampyrlegendene blir behandlet med respekt. «True Bloods» vampyrer har hoggtenner, sover i kister, tåler ikke sollys, sølv eller staker gjennom hjertet. De liker ikke hvitløk og har intrikate maktmønstre innad i klanen. De er en del av den gotiske sørstats tradisjonen, også den New Orleans-baserte forfatteren Anne Rice med bl.a. «En vampyrs bekjennelse», tilhører.

«True blood» er en serie med høy kvalitet, både når det gjelder skuespillere, produksjon og manus, og beviser nok en gang at HBO er inne på rett spor når de velger å satse på såpass dyre produksjoner. I USA har de nettopp vist siste episode i andre sesong, og HBO har lovet at det blir en tredje. Den kommer derimot ikke før om ett år, noe som gir Alan Ball & Co god tid til å forsikre at kvaliteten opprettholdes.

Mer av dette, vær så snill.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag