*Nettavisen* Økonomi.

Aftenposten-sjef fikk ti millioner på to år

Foto: Kjartan Bjelland

Nå skal avisen kutte knallhardt. - De er rasende, forferdet, redde og fortvilet.

23.08.12 14:26

For en drøy uke siden ble det klart at Schibsted skal foreta kutt på 500 millioner i avisene over to år. Onsdag ble det klart for de ansatte i Media Norge-avisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen hvor store kuttene skal være.

Aftenposten må som den største av disse gjennomføre kutt på hele 200 millioner kroner. Det vil medføre at mellom 100-150 stillinger skal kuttes, noe som tilsvarer opptil 25 prosent.

Og det vekker reaksjoner.

- Medlemmene i Aftenpostens redaksjonsklubb er rasende, forferdet, redde og fortvilet. Ikke minst rasende. Vi hadde et klubbmøte i går etter dette allmøtet og rommet var fylt til randen. Det er svært lite forståelse for metodene ledelsen mener vi skal bruke og måten omstruktureringen skal gjøres på, sier klubbleder Knut Nygaard i redaksjonsklubben til Nettavisen NA24.

Nygaard sier at de spesielt reagerer på signalet om at det å kutte i staben skal skape et styrket mediehus.

Saftig lederlønn
Samtidig som Aftenposten skal kutte kraftig er det lønnsomt å være leder i avisen.

Aftenposten har selv nylig skrevet at Lars Erik Torjussen, som i februar 2010 gikk fra Fædrelandsvennen til stillingen som direktør i Aftenposten, tjente åtte millioner kroner i lønn, bonus og etterlønn på knappe to års arbeid. I tillegg har Aftenposten satt av 2,4 millioner kroner til pensjon, noe som bringer totalen opp i over 10 millioner kroner.

- Jeg har ikke noe behov for å kommentere det, utover at det lå i min ansettelsesavtale, sier Torjussen til avisen.

- Blårussen vet å ta vare på hverandre

En som reagerer på dette er forfatter Tom Egeland som tidligere var vaktsjef i Aften på 80-tallet. På Facebook skriver han blant annet

«Hvem? Hvem skal lage Aftenposten når den ene dyktige medarbeideren etter den andre skal rasjonaliseres bort? Snart er det vel flere direktører enn journalister i Aftenposten, men sånn må det vel være i en forretningskultur der stadig flere direktører ansettes for å kvitte seg med alle som faktisk LAGER avisen - de som representerer avisens "sjel" og ikke dens bunnlinje. Som et apropos: "Lars Erik Torjussen jobbet to år som direktør i Aftenposten, og i avtalen med avisen ble han sikret fire millioner kroner i bonus og etterlønn da han sluttet. Totalt tjente han åtte millioner kroner på de to årene." Blårussen vet å ta vare på hverandre.»

- Hvordan oppfatter dere i klubben dette?

- Det er klart at alt sånn registreres. Det er én ting som er registrert, og vi registrer jo også at det er gode incentiv- og bonusprogrammer, både korte og lange, for ledelsen, sier Nygaard.

Nygaard sier at de sjekker om det er noen sammenheng mellom lederbonusene og kostnadskutt.

- Vi undersøker i hvilken grad disse programmene er knyttet opp mot kostnadsbesparinger. Er det slik at ledere i Aftenposten kan skaffe seg en bonusutbetaling ved å kutte kostnader og si opp medarbeidere, så synes ikke jeg at det tar seg pent ut. Og dette er ikke noe bare klubbene i Aftenposten ser på, dette er noe man ser på i alle avisene.

- Hvorfor skal ledelsen ha bonus?
Klubblederen peker på at ledelsens bonuser bør kunne stå lagelig til for hugg.

- Vi forventer solidaritet. Vi snakker ikke om å kutte i journalistlønningene, men journalistene har ikke bonus - så hvorfor skal ledelsen ha bonus? Så man kan sikkert kutte noe der også.

Nygaard sier at hele kuttprosessen fremstår litt baklengs.

- Begrunnelsen for å ta disse kuttene var å fjerne seg med folk med feil kompetanse og få inn folk med riktig kompetanse. Så begynner man først å kutte, men så vet de ikke hvilken kompetanse de har. Det kan være det er mye kompetanse på dette huset som de trenger

Også her regner klubben med at ledelsen ser på seg selv.

- Vi tar som en selvfølge at det også blir en kartlegging av ledelsens kompetanse, sier Nygaard.

Gavepensjoner
I fjor tilbød Schibsted gavepensjon til ansatte. Deler av de nye kuttene vil også kunne bli foretatt gjennom Avtalefestet pensjon og gavepensjon til ansatte som har passert eller nærmer seg 62 år.

- Det er litt å ta der. Det kommer et nytt tilbud til de som kan gå av i 2015, og de som avslo i forrige runde vil få fornyet tilbudet. Blir det fullt tilslag fra begge gruppene så kan det utgjøre så mange som 50 stillinger.

- Ledelsen kan jo tenke seg at motivasjonen for å benytte seg av disse nå kan ha blitt sterkere i forholdet til klimaet som nå har blitt skapt, sier Nygaard.

Uansett vil en stor andel av kuttene ramme andre ansatte.

- Aftenposten utgjør halvparten av Media Norges abonnementsaviser, men siden Aftenposten er så stor så vil 25 prosent utgjøre mange flere hoder. Konsekvensene i Aftenposten vil ramme mange flere mennesker med familier og huslån enn i de andre avisene, sier Nygaard.

Sammen med VG
Som en del av kuttpakken blir Aftenposten Aften kun et innstikk i morgenavisen.

Aftenposten skal også flytte inn hos VG i Akersgata, noe Nygaard sier at blir tatt veldig positivt i mot.

Han tviler på at flyttingen vil medføre at redaksjonene på sikt vil begynne å jobbe på tvers og at det kan bli åpning for at det samme redaksjonelle stoffet blir å finne i begge aviser, men utelukker det ikke helt.

- Man skal aldri si aldri, men jeg tror og håper at det sitter veldig langt inne. Det er også dette som er signalet. VG er veldig gode på det VG driver med, men det er noe helt annet enn det Aftenposten driver med. VG har også kommet veldig langt på veien mot digitaliseringen, noe Aftenposten ikke har gjort.

- Schibsted som eier fremstår i større grad som et rubrikkselskap med noe avisdrift attåt.

- Det er slik at Schibsted har et program for investeringer på 500 millioner kroner. Samtidig sier de til markedet og børsen at de er fullinvesterte i mediehus. Så disse pengene som de investerer inklusive en milliard kroner som de tok ut av Aftenposten i konsernbidrag i år går altså ut av landet til rubrikkselskap i andre land.

- Avishusene får ikke en gang lov til å bruke sin egen bankkonto til å utvikle seg. Vi skal kutte i stedet for. Slik sett er dagens ledelse i Schibsted i kjempebrudd med egen tradisjonen om å drive forretning og måten å behandle ansatte på. Det er et kjempebrudd fra ledelsens side

Hvor fort kuttene blir foretatt er usikkert, men ting tyder på at det ikke er lenge til.

- Først fikk vi beskjed om at man skulle bruke resten av året på å lage planer og legge opp et løp. Men plutselig var det kortet ned, slik at vi begynner med implementeringen av tiltak i november. Så vi kan begynne allerede ganske så raskt. Vi klubbene har en del ting som vi vil anføre før det skjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.