Gå til sidens hovedinnhold

Aftenposten stoppet sak om Twitter-avsløring

Debattredaktøren mente det ikke var riktig av avisa å være med og avsløre hvem som sto bak Twitter-konto. Også andre medieaktører blir «på grensen til uvel».

Medienettstedet Medier24 kunne onsdag avsløre at Dagens Næringsliv-journalist Mina Ghabel Lunde står bak Twitter-kontoen @fruhjorth. Kontoen ble brukt til rakke ned på kilder, sjefer og kollegaer.

Selv hevder Lunde at hun er én av minst seks bidragsytere til Twitter-kontoen, men hun har ikke ønsket å røpe hvem de andre er.

Torsdag ble det kjent at DN-journalisten har fått innvildet sluttpakke og slutter på dagen.
Les også: Mina Ghabel Lunde slutter på dagen etter Twitter-avsløring

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Flere journalister har fått merke @fruhjorts vrede, og engasjementet har hardest rammet Aftenpostens journalist Ingeborg Senneset og VG-journalist Anders Giæver.

Hoppet av saken

Redaktør for nettstedet Medier24, Gard Lehne Borch Michalsen, fikk i starten hjelp av VG-journalist Anders Giæver og Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset til å avsløre hvem som sto bak Twitter-kontoen.

Men Aftenposten valgte å trekke seg fra samarbeidet.

– De tre har på egen hånd funnet sammen og forsøkt å se om de kan finne ut hvem som sto bak Twitter-kontoen. Dette skjedde i fritiden for Ingeborg Senneset sin del. Dette var ikke et Aftenposten-prosjekt, presiserer fungerende debattredaktør Erik Tornes i Aftenposten overfor Nettavisen.

Les også Erik Stephansen sin blogg: – @fruhjort har vært et frekt og frisk pust i mediedebatten

De tre fikk resultater og mente at de hadde grunn til å tro hvem det var, forteller han.

– På det tidspunktet kom Ingeborg til meg og meldte ifra. Vi ble da enige om at hun ikke jobber videre med saken fordi hun på sett og vis er part, fortsetter Tornes.

Tross koblingen vurderte Aftenposten det som en mulig redaksjonell sak.

– Ingeborg jobbet ikke videre med den hos oss. Det var andre i Aftenposten som vurderte saken. Vi har forløpende underveis vurdert om vi skal gå inn i den eller ikke, sier debattredaktøren.

Aftenposten landet på at de ikke valgte å gjøre noe mer med saken, fordi det da ikke var dokumentert godt nok at det var Ghabi Lunde som selv skrev kritisk om kilder, kollegaer eller ledelse i Dagens Næringsliv.

– Kommer dere til å jobbe videre med saken?

– Vi vil følge med, sier han.

«På grensen til uvel»

Det siste døgnet har Twitter og Facebook kokt over av meldinger om saken. Redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen kunne fint klart seg uten avsløringen.

«Dette imponerer ikke, Gard. For det første kan du ikke føre bevis for at det er den navngitte journalisten som har rakket ned på kilder, sjefer og kollegaer. Hun sier selv at hun var en av flere. Det kan du ikke tilbakevise. For det andre blir jeg på grensen til uvel over at bransjens «mektigste» journalister organiserer klappjakt for å røyke ut en uskyldig twitter-konto. Er disse journalistene utviklet med så veik rygg så bør de gjøre noe med det», skriver Sveinbjørnsson på sin private Facebook-vegg.

Overfor Nettavisen utdyper redaktøren sine synspunkter.

– Dette var en Twitter-konto med 800 følgere som har gått ganske langt. Og ja, i noen tilfeller for langt mot profilerte journalister. Men oppmerksomheten denne saken har fått er en storm i et vannglass, sier Sigvald Sveinbjørnsson.

BA-redaktøren understreker at han ikke har problemer med å forstå at noen av dem som har blitt angrepet prøver å finne ut hvem det er.

– Men at man setter i gang en klappjakt med en medieavis synes jeg er problematisk. Det er dratt helt ut av proporsjoner, fortsetter han.

– Det er ingen tvil om at hun har gjort en skikkelig tabbe. Dette skulle hun ikke ha gjort, men det er grenser for alvorlig dette er, legger han til.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken