NA24.no

Facebook sier at de tidligere har fått kritikk til endringer utgitt for raskt. Derfor har introduksjonen av verktøyene blitt utsatt.
Facebook sier at de tidligere har fått kritikk til endringer utgitt for raskt. Derfor har introduksjonen av verktøyene blitt utsatt.

Alle kjenner alle

En undersøkelse gjennomført av Facebook tyder på at folk er tettere sammenvevd enn tidligere antatt.

Mellom to tilfeldig valgte personer er det aldri mer enn seks ledd. Det er teorien som først ble fremmet i av den ungarske forfatteren Frigyes Karinthy i novellen «Láncszemek» fra 1929, og som siden ble tatt opp igjen i John Guares teaterstykke «Six Degrees of Separation» og i filmen ved samme navn.

Testet i praksis
Teorien ble for første gang testet vitenskapelig på 1960-tallet i et eksperiment utført av den kjente psykologen Stanley Milgram. Han ba 296 frivillige om å sende et brev til en navngitt person i forstaden Sharon utenfor Boston i USA, ikke direkte, men gjennom venner som de mente det var større sjanse for at kjente riktig person.

Eksperimentet viste at brevet i snitt måtte gå via 5,2 mellommenn før det nådde fram til sitt mål. Rundt regnet var det dermed nettopp seks ledd i alt.

Lavere på Facebook
Nå har Facebooks analysegruppe gjennomført en omfattende undersøkelse som viser at antall ledd mellom to tilfeldig valgte brukere er lavere enn seks. Ifølge Facebook er det fem ledd eller færre mellom 99,6 prosent av Facebooks brukere. I snitt er det 4,74 ledd mellom to tilfeldig valgte brukere.

Facebook har i dag 721 millioner aktive brukere, noe som tilsvarer rundt 10 prosent av verdens samlede befolkning. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere