*Nettavisen* Økonomi.

Ambassadør hetses etter matblogg

Ambassadør Tore Hattrem i Kabul

Dette er historien om ambassadøren som skaffet seg ny kokk – og en salig suppe på nett.

16.06.11 15:50

Ambassadør Tore Hattrem i Kabul har skapt oppstandelse etter at han nylig skrev et innlegg om sin nye kokk på sin egen blogg.

«Under en tidligere stasjonering mistet jeg fem kilo på tre måneder fordi kokken ikke lagde god mat», skriver Hattrem blant annet.

Kort fortalt handler innlegget om hvordan han har trent opp sin kokk ved navn Abdul til å lage Coq au Vin.

– Min forrige kokk forsvant en dag før jul. Jeg er litt usikker på hvorfor, men det er mulig han ble lei av alle kravene om å lage nye, og i hans øyne, vanskelige retter. Etter tre uker ringte han fra nabolandet Tadsjikistan og sa at han hadde giftet seg med en tadsjikisk kvinne og at han tenkte å komme tilbake. Det var imidlertid for sent – jeg hadde allerede ansatt Abdul som ny kokk, og denne bloggen handler om han, skriver Hattrem.

Bloggen ble fort plukket opp her i Norge og fører nå til flere tweets på Twitter.

En av de første som plukket den opp, var forfatteren Aslak Nore.

– Ambassadør Tore Hattrem i Kabul massakrert i kommentarfeltet. En smakløs nyimperialistisk blogg om sin afghanske kokk, skriver Nore på Twitter.

Og riktignok – ved 14-tiden torsdag hadde bloggen hans 20 innlegg – de fleste av dem kritiske. Her er noen av dem:

«Flaut for hele Norge å ha mennesker med disse holdningene i slike posisjoner. Respekt, likeverd og måtehold må Hr. Hattrem kunne lære seg. Coq au Vin liksom? Hva faen? »

«Takk til Aslak Nore som publiserte dette på sin Facebook-side. Tipper at om ca en måneds tid er Tore tilbake i Norge – bakerst i NAV-køen.»

«Du har videreført kolonialismen i et område som er rammet av en krig og så sitter du og skryter av det på nettet. Tvi vøre!»

«Er dette en spøk???? Hvis det er alvor: Synes du “ambassadør” at dette er god reklame for Norge? Du befinner deg i et krigsherja land! Vis litt respekt!»

Utenriksdepartementet har på sin side lite å utsette på bloggen, skal man tro.

De har nemlig også skrevet en tweet om bloggen.

«Når kokken Abdul og Tore Hattrem lager mat, hersker en stemning av gjensidig respekt og kameratskap på kjøkkenet», skriver UD på sin tweet.

- Kan forstå at folk reagerer
Torsdag ettermiddag valgte Hattrem også å kommentere kritikken mot bloggen:

- Jeg ser at mitt siste blogginnlegg har utløst reaksjoner. Det ser ut til at folk har reagert på at jeg som ambassadør i et av verdens fattigste land – med en matvarekrise – har en afghansk kokk som lager fransk luksusmat. Framstilt på den måten, kan jeg forstå at folk reagerer, skriver Hattrem.

- Ambassaden i Kabul er en møteplass mellom norske myndigheter og afghanske myndigheter og miljøer. En av de viktigste møteplassene en ambassade kan skape, er måltidene. Ved ambassaden i Kabul har vi en lokalt ansatt afghansk kokk som lager maten til disse måltidene. Gitt vårt høye aktivitetsnivå, går det nesten ikke en dag uten at vår kokk Abdul har laget mat.

- Når jeg valgte å skrive dette blogginnlegget, var det fordi jeg selv er svært interessert i mat og fordi hensikten med denne bloggen er å dele små og store historier fra dagliglivet i Afghanistan og ved ambassaden i Kabul, fortsetter han.

Hattrem trekker på bloggen frem andre innlegg han har skrevet om utdanning for afghanske jenter om terroren som hjemsøker dette landet om Taliban og om landets stolte historie.

- Jeg håper enda flere vil følge denne bloggen og engasjere seg i hva som skjer i Afghanistan, skriver Hattrem.

Les hele bloggen til Hattrem her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.