Anmeldelse: «Medal of Honor»

«Call of Duty» må ta sin hatt og gå, «Medal of Honor» viser hvor skapet skal stå.

01.11.10 21:36

Hvis du spør meg, så er «Call of Duty: Modern Warfare 2» det mest overvurderte spillet siden «Halo 3». Jeg skjønner rett og slett ikke hvordan folk kan elske en så syltynn og provoserende overfladisk versjon av krig, spesielt når spillbarheten har mest til felles med ensformige lyspistolspill - stopp, skyt, flytt litt på deg og gjenta.

Med verdighet

Derfor ble jeg rett og slett glad da jeg spilte gjennom EAs nyeste «Medal of Honor»-spill, som er satt til krigen i Afghanistan. Utviklerne har behandlet både konflikten og kamphandlingene med verdighet, spillet viser en skitten, grusom og brutal krig hvor feil skjer. Likevel, spillet befinner seg godt inne i Hollywood-land og har sine helter og skurker, utviklerne har bare ikke strukket strikken like langt som Inifinity Ward.

Du tar kontroll over tre amerikanske soldater som hver representerer ulike deler av hæren, og skal spille deg gjennom deler av et to dager langt angrep på en strategisk viktig dal. Spillet er delt opp i ulike oppdrag og det er lenge siden jeg har sett så godt håndverk, en del er såpass at de får nakkehårene til å reise seg og lokker frem gåsehuden.

HTML EMBED

Knallgode oppdrag

I tillegg til at oppdragene flyter skikkelig, det er for eksempel ingen unødvendig lange kamper som bare er med fordi utviklerne vil trekke ut tida, er de varierte. Jeg har ikke lyst til å ødelegge opplevelsen og skal la deg finne ut av hva du skal gjøre selv, så du må nesten bare stole på meg.

Temposkiftene sitter perfekt, i motsetning til «Modern Warfare 2» kjører ikke spillet i 250 km/t, og oppdragene er intense og engasjerende. I tillegg har det noe å si for stemningen og atmosfæren at «Medal of Honor» bygger på en ekte konflikt. EA har vært flinke til å bruke militærsjargong og fremstille hvordan ulike grupper samarbeider, for å nevne noe, og som et resultat av det føles spillet mer autentisk enn konkurrentene.

Lovende flerspiller

Dessverre er ikke historiedelen særlig lang, jeg brukte rundt seks timer, og den riktignok mektige slutten er av den irriterende «Det kommer en oppfølger»-typen. Heldigvis er «Medal of Honor» langt ifra over selv om sluttsekvensen har rullet over skjermen.

I tillegg til «Tier 1»-modusen, hvor du konkurrerer med andre om å løse enspilleropddragene på mest mulig effektiv måte, byr spillet på en veldig lovende flerspillermodus. Svenske Dice, mest kjent for «Battlefield»-serien, står bak og det vi har testet har vært kjempebra. Så får vi se hva som skjer når massene slipper til.

Kartene er godt designet, våpnene og klassene virker godt balanserte og de fire forskjellige spillmodusene er artige. Du og laget ditt kan delta i tradisjonelle flerspillerkamper, kjempe om kontroll over ulike områder, eller klare ulike mål/ødelegge for det andre laget.

Teknisk gruff

I tillegg til lengden, er det overraskende nok det tekniske som drar ned karakteren, et område EA pleier å ha stålkontroll på. Riktignok ser «Medal of Honor» bra ut og låter skikkelig, men spesielt siste del av spillet bærer preg av litt hastverksarbeid.

Grafikken har en uvane for å hakke, jeg opplevde at lyden forsvant helt er par ganger og at jeg ikke kunne komme meg videre. Sistnevnte var heldigvis mye mindre alvorlig enn det høres ut som - det skjedde bestandig rett etter en mellomlagring, så jeg måtte aldri spille noe særlig på nytt.

En ny favoritt

Alt i alt er «Medal of Honor» den nye skytespillfavoritten. Det er engasjerende, underholdende, variert, intenst, godt designet og har en lovende flerspillerdel. Hadde det ikke vært for at historien er over på en lang ettermiddag og litt teknisk gruff, ville terningen vist ett øye mer.

Activision, ballen ligger nå hos dere og «Black Ops» må gjøre mye riktig for at «Call of Duty» skal ta tilbake krigsskytespilltronen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.