NA24.no

TV-KOMET: Flere hundre tusen følger Annika Bohnenblust på TV i Sveits.
TV-KOMET: Flere hundre tusen følger Annika Bohnenblust på TV i Sveits.

Annika er Norges ukjente TV-komet

Sist oppdatert:
En halv million TV-seere følger norske Annika Bohnenblust på sveitsisk TV.

- Jeg er så dårlig på å bli intervjuet, Tommy.

Slik starter intervjuet med Annika Bohnenblust (26). Hun vil nok heller jobbe med utfordrende saker og ikke med fokus på seg selv.

Den norske journalisten har reist rundt i Sveits på jakt etter svar på hvem sveitserne faktisk er, i TV-serien «Hei Sveits» på den sveitsiske statskanalen SRF.

Solgte inn ideen selv

Annika Bohnenblust snakker sveitsertysk, er født i Sveits og besøker jevnlig sin farmor i Zürich. Det hun vet om Sveits, utover det man vet som turist, har hun hovedsakelig fra utenlandske medier.

26-åringen er oppvokst i Norge. Hun har blant annet jobbet som journalist i Nettavisen og NRK.

- Jeg har reist rundt i Sveits for å få en bedre forståelse av blant annet politiske utfordringer som landet har. I miniserien tar jeg også for meg klisjeer og stereotyper. Mye basert på hvordan utlandet ser på Sveits, sier Annika Bohnenblust til Nettavisen.

Underveis har Annika fått mange spørsmål om hvorfor Sveits er interessant for henne, og om det ikke er veldig likt Norge.

- Ideen min var aldri å fokusere på forskjellene mellom disse landene. Et land vil ikke nødvendigvis være likt bare fordi det har fin natur og er rikt.

«Hei Sveits» sendes denne uken i aktualitetsmagasinet «Schweiz aktuell» på SRF, som er Sveits største tyskspråklige TV-kanal. Det er laget fem innslag fra fem ulike steder med fem ulike temaer. Annika har intervjuet alt fra politikere, til en sexolog, til leger og en alpehornblåser for å komme til bunns i hva som er typisk sveitsisk.

Ideen til programposten solgte hun inn selv for ett år siden.

(Saken fortsetter under bildet.)

TEAM: Annika Bohnenblust sammen med kameramann Beat Roth (t.v.) og produsent Raphael Amrein.

- Å være journalist nå for tiden og skulle etablere seg i vår bransje er veldig vanskelig. For meg var det viktig å finne noe som er gøy å gjøre, som ingen har tenkt på tidligere, sier Annika.

- Jeg tenkte først på dette som et radiokonsept, men etter hvert som jeg luftet konseptet for flere, skjønte jeg at dette var best egnet til å lage TV av, fortsetter hun.

Fra TV til FN

Aktualitetsmagasinet «Schweiz aktuell» sendes hver dag før hovednyhetene. Programmet har rundt 500.000 seere i landet som har befolkning på størrelse mellom Danmark og Sverige.

I et av innslagene tar en uforberedt Annika en sveitisk statsborgertest for å se om hun fortjener passet sitt.

- Da ser man hvor lite jeg kan om landet jeg har stemmerett i. Jeg håper familien min slipper å skamme seg over meg etterpå, sier hun og ler.

(Saken fortsetter under videoen.)

One week to go, and the trailer is finally airing:"How does Switzerland work? Annika from Norway wants to know: How clean and secure is Switzerland really? How rich? How hostile are the Swiss towards foreigners? And how up tight are they really? - Hei Sveits is a series in five parts about a different kind of journey."#shameless #selfpromotion

Posted by Annika Bohnenblust on 14. april 2015

Innslagene vil ikke bli å se på norske skjermer med det første.

- Jeg har ingen foreløpige planer om å selge det til Norge. Jeg vet ikke hvor stor interessen ville vært i Norge for serien annet enn at jeg er norsk.

- Hva skal du gjøre etter at du er ferdig med serien?

- Jeg flytter seks måneder til Brussel for å være praktikant i FN, og etter det har kanskje Nettavisen lyst til å ansette meg på fulltid? spør hun.

OPPGAVER: Annika måtte gjennom mye under sitt opphold i Sveits.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere