*Nettavisen* Økonomi.

Annonsørene strømmer til nettet

Foto: (Skjermbilde)

Slik endte annonseåret 2011.

06.02.12 14:40

Annonsering på digitale flater vokser fortsatt sterkt. Månedstallene innen rubrikk- og merkevareannonsering viser at markedet har vokst med 13 prosent, når 2011 oppsummeres. Dette er 182 prosent mer enn veksten i hele annonsemarkedet, som anslås å lande på 4,6 prosent i 2011.

Omsetningstall fra digitale kanaler samles inn hver måned av INMA og MBL Nettforum. Dette er nettotall som rapporteres inn direkte fra de forskjellige mediene.

- 2011 var preget av finansiell uro i Europa, etter et 2010 med historisk vekst for digital annonsering i det norske markedet. Nå ser vi fortsatt sterk vekst i annonsørenes bruk av digitale flater til markedsføring. Nettet er overlegent når det kommer til målbarhet og i tider med finansiell uro blir return on investment enda viktigere. Det er nok dette som driver veksten, sier Anders Willstedt, daglig leder i bransjeforeningen for Interaktiv markedsføring, INMA i en melding.

- Den solide veksten i nettannonseringen i 2011 drives av to faktorer; en positiv utvikling i fastlands-BNP som økte med 2,5 prosent i 2011, samt det strukturelle skiftet fra print/tradisjonelle medier til nettannonsering, sier Tore Østby, Senior Analytiker, i Nordea Markets. For 2012 venter Nordea en vekst i fastlands-BNP på 2,1 prosent. Ser vi på den historiske sammenhengen mellomBNP-utvikling og annonsemarkedet, vil det normalt føre til en vekst i annonseringen på mellom 5 prosent of 7 prosent i 2012, hvis våre prognoser slår til, fortsetter han i meldingen.

På helårsbasis har rubrikkannonsering hatt den sterkeste veksten, med 21,8 prosent. Det er stilling ledig som vokser mest. Veksten her er imponerende 34 prosent, sammenlignet med 2010, lyder meldingen.

- Virksomheter i Norge har en stadig økende etterspørsel etter nye medarbeidere og veksten ser ut til å fortsette i 2012. Rubrikkannonsering på nett har befestet posisjonen som den viktigste annonsekanalen for å nå kandidater, sier Henrik Sandberg, daglig leder i rekrutteringsbyrået Mediabemanning i meldingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: INMA

- Vi har solid vekst i 2011, som lover godt for 2012, sier Geir Jangås, produktdirektør for reklameprodukter i FINN i meldingen. Annonseformatene og leveranseformene er i stadig utvikling. Jeg tror displayannonsering vil se større endringer enn på mange år spesielt drevet av nye plattformer gjennommobil og nettbrett, noe vi i FINN også kommer til å jobbe mye med i 2012 fortsetter Jangås.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: INMA

Omsetningen innen merkevareannonsering, som hovedsakelig inneholder bannerflater, hadde en oppgang på 9 prosent i 2011. Isolert for desember var veksten 5 prosent.

- Utviklingen fortsetter, hvor digital merkevareannonsering tar markedsandeler fra andre kanaler. Veksten er sterk, og understreker at stadig flere annonsører blir oppmerksom på effekten. Dette stiller stadige krav til å utvikle mulighetene som digitale flater gir annonsører, presiserer Willstedt i meldingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: INMA

- Vi opplevde, som resten av markedet, at annonsørene var litt forsiktige med sine annonseinvesteringer mot slutten av året. I følge Mediebyråforeningen faller mediebyråenes reklameinvesteringer med hele 15 prosent i desember, sammenlignet med tilsvarende måned året før, sier Ole Morten Hauge, leder for INMAs Display-Ad-gruppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: INMA

Fortsatt rolig i desember
- For merkevareannonsering registrerer vi en avtagende vekst for desember isolert sett. 5 prosent vekst i et marked som faller 15 prosent totalt, er vi sånn sett fornøyd med. Ser vi på året som helhet vokser også merkevareannonsering mer enn markedet totalt. Det er en utvikling vi tror vil fortsette også i 2012, fortsetter han.

- Tallene for desember bekrefter trenden fra tidligere år, at det er en roligere vekstmåned, spesielt for merkevareannonsering. Rubrikk berøres ikke av sesong, og vokser med 25,5 prosent i desember. Trenden viser her en forsterket vekst inn i 2012. Noe som er veldig imponerende, sett i lys av den historiske veksten det digitale annonsemarkedet hadde i 2010, sier Willstedt.

- Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at tall fra søk, katalog og sosiale medier ikke er inkludert i denne undersøkelsen, understreker Willstedt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.