NA24.no

Ansatte: - Riktig å gå

Kjell Aamot får skryt av de ansatte, men har samtidig gjort seg mektig upopulær.

Fredag morgen kom den overraskende beskjeden om at konsernsjef i Schibsted, Kjell Aamot, fratrer sin stilling.

NA24 - din næringslivsavis

- Er det riktig av Aamot å gå?

- Dette er en vanskelig tid for konsernet. Men at det skjer på en så ryddig og langsiktig måte, og at det ikke er noe panikk over måten å gå av på, så tror jeg det er en fornuftig måte å gjøre det på. Ved at man varsler det tidlig, har styret godt tid på å finne en erstatter, sier Gunnar Kagge, leder i redaksjonsklubben i Aftenposten til NA24 Propaganda.

- Overraskende
Kjell Aamot har kommet på kant med journalistene i Schibsted en rekke ganger, men det er ingen tvil om at Aamot får svært gode skussmål fra journalistene.

- Det kom overraskende at han melder sin avgang nå. Det er ingen hemmelig at vi har vært kritiske til Aamot i en del saker, spesielt hans dystre spådommer om papiravisene. Samtidig har han vært den mest engasjerte sjefen for Schibsted gjennom tidene. Han har modernisert mediekonsernet i betydelig grad. Det er ingen tvil om at han har gjort det han har ment har vært best for mediekonsernet, sier Anne-Lise Von der Fehr, klubbleder i VG.

- Svært alvorlig situasjon
Von der Fehr legger ikke skjul på at det har vært klar uenighet mellom Aamot og de ansatte i VG, både når det gjelder synet på papiravisenes framtid, og ikke minst beslutningen om å ta ut utbytte for 2008, ett år hvor Schibsted virkelig fant fram den store sparekniven.

- At beslutningen nå kommer om å droppe utbyttet viser at vi har hatt rett om at 2009 er et år hvor det ikke er riktig å betale ut utbytte. Men dette er et signal om at situasjonen for Schibsted er svært alvorlig, fastslår Von der Fehr.

Hun vil likevel berømme Aamot for hans lange innsats i Schibsted.

- Selv om vi har vært kritiske, har han hatt et brennende engasjement. Jeg tror at alle avgjørelsene han har tatt, har vært basert på hva han mener er best og riktigst for Schibsted. Det står stor respekt av å ha stått i en slik stilling i 20 år, mener Von der Fehr.

- Må prioritere kvalitetsjournalistikken
Klubblederen sier at det som trengs som Aamots etterfølger er en sjef som fullt ut vil prioritere kvalitetsjournalistikken, og som forstå konsernets publisistiske ansvar og Schibsteds spesielle historie og eierskap.

- Har Aamot ivaretatt denne arven godt nok?

- Både ja og nei. Vi hadde vel ønsket at han hadde utvist betydelig større tro på den kvalitetsjournalistikken som papiravisene representerer. Samtidig har han gjort mye for å forme mediehusene for en digital fremtid. Og det er ekstremt viktig at vi er sterke der, fastslår Von der Fehr.

- Er det riktig av ham å gå?

- Det har jeg ikke lyst til å si noe om.

- Er det nå en kaptein som forlater et synkende skip?

- Vi har på ingen måte tenkt til å gå på grunn. Ikke tale om, fastslår Von der Fehr.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Viktig mann for Schibsted
Leder i redaksjonsklubben i Aftenposten, Gunnar Kagge, deler oppfatningen om Aamot med sin kollega i VG.

- Aamots avgang er noe vi registrerer. Jeg er opptatt av at Kjell har vært en veldig viktig mann for Schibsted. Han har gjort en kjempejobb og har tatt mediekonsernet inn i en ny tid. Samtidig er det enkeltsaker hvor vi tillitsvalgte, og da særlig journalistene, Aamot har provosert og irritert oss. Nå sist om utspillet at han ikke tror på at vi har betalte aviser i fremtiden. Men det at vi har vært uenige i sak, overskygger ikke at han har vært en veldig viktig person for Schibsted, sier Kagge.

- Hvem bør etterfølgeren være?

- Det har jeg ingen mening om. Jeg ser jo gjerne at det er en person, mann eller kvinne, som har interesse for kvalitetsjournalistikk som en bærebjelke i Schibsteds virksomhet, mener Kagge.

- Bekymret
Kagge gjør det i likhet med Von der Fehr klart at han er bekymret for den økonomiske stillingen til Schibsted.

- Vi har vært sterk skeptiske til utbytte i dagens situasjon hele tiden. Det er en seier for fornuften at man nå ikke vil betale utbytte. Samtidig er det klart vi er bekymret. Det at vi forhandler med ledelsen om alvorlige kutt i goder og bemanning illustrerer dette, poengterer Kagge.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere