*Nettavisen* Økonomi.

Ap ønsker endringer i pressestøtten

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande kommer til å legge frem flere forslag til endringer i pressestøtteordningen tirsdag denne uken. Foto: (Arbeiderpartiet (Ap))

Åpner for støtte direkte til bemanning av redaksjoner.

Som Nettavisen skrev tidligere i dag, reagerer både Frp og Ap sterkt på tidligere Vårt Land-redaktør Helge Simonnes' lukrative etteravtaler med Norges største mottaker av pressestøtte.

Tirsdag denne uken legger Ap frem forslag til partiets nye mediepolitikk. Ifølge mediepolitisk talsperson Arild Grande blir pressestøtteordningen et sentralt tema. Et av forslagene går ut på å opprettholde mediestøtten på 2013-nivå.

- Momsfritaket er blitt stadig mindre verdt for papiravisene grunnet opplagsfallet. Ved å opprettholde søtten på 2013-nivå blir verdifallet i momsfritaket kompensert, sier Grande til Nettavisen.

Støtte til redaksjonell bemanning
I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å bruke 350 millioner kroner på nullmoms på elektroniske nyhetstjenester i 2016. Fritaket er forbeholdt medier som stenger innholdet bak betalingsmurer.

Arbeiderpartiet mener at nettaviser som ikke tar betalt for innholdet, også bør få pressestøtte.

- Nye former for mediestøtte må ikke utelukkende gå til medier med brukerbetaling. Vi ønsker støtteordninger som er knyttet mer direkte mot redaksjonell bemanning, sier Grande.

Partiet kommer også til å legge frem forslag om en endret fordelingsnøkkel der de små lokalavisene får økt pressestøtte på bekostning av mediehusene som i dag får mest i pressestøtte.

Artikkelen fortsetter under de relaterte sakene.

- Skal ikke subsidiere mediehus
Frps mediepolitiske talsmann Ib Thomsen varsler at hans parti også ser på mulige endringer pressestøtteordningen.

- Regjeringen ønsker at pressestøtteordningen skal resultere i godt journalistisk arbeid, ikke til å subsidiere mediehus eller gi gullkantene sluttavtaler til allerede godt betalte redaktører, sier han til Nettavisen.

Thomsen tar til orde for en grundig gjennomgang av pressestøtten i forbindelse med neste statsbudsjett.

- Når man ser misbruket så klart som i Simonnes-saken, er det naturlig å se på om dagens ordning treffer riktig. Ordningen bør gjennomgås, og jeg tror vi bør gjøre det i en dialog med journalistene, sier Thomsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.