*Nettavisen* Økonomi.

Arveoppgjøret dro ned

Foto: (Scanpix)

Avdøde Tinius Nagell-Erichsens selskap hadde et godt år i fjor, men arveoppgjøret svekket egenkapitalen.

Blommenholm Industrier AS, der Tinius Nagell-Erichsen eide alle aksjene, tjente 160 millioner kroner i 2007.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Arvingene håver inn
Etter Tinius død er det hans fire livsarvinger som sitter med de 124.999 b-aksjene i Blommenholm Industrier som eier 26,1 prosent av aksjene i Schibsted. Den ene stemmeberettigede a-aksjen er det stiftelsen Tinius som kontrollerer.

Blommenholm Industrier har ikke driftsinntekter, men drar inn inntektene sine fra utbytte og salg av aksjer og andre verdipapirer.

I fjor beløp finansinntektene seg til 261 millioner kroner, hvor 90 millioner var utbytte fra Schibsted. Selskapet har også ført opp ikke realiserte tap i verdipapirporteføljen på 95 millioner kroner. Finansnetto ble dermed 165 millioner kroner og etter skatt ble overskuddet 160 millioner kroner, som har gått til å styrke egenkapitalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helge Wekre

Tar av egenkapitalen
På tross av positivt finansresultat og ikke noe utbytte har selskapet likevel tæret på egenkapitalen. Bostyret tok i fjor ut 190 millioner kroner i et ekstraordinært utbytte, og egenkapitalen har sunket fra 905 millioner kroner til 875 millioner kroner.

- Vi har tatt ut 190 millioner kroner så langt, og det kommer til å bli mer. Det har dels gått til å betale ut de arvingene som hadde blitt tildelt spesifiserte beløp i testamentet og det skal også betales arveavgift, sa bobestyrer for dødsboet etter Tinius og styreformann i Blommenholm Industrier, John A. Rein til NA24 Propaganda i mai i år.

Selskapet har bokført verdiene til anskaffelseskost og har med det meget konservative 885 millioner kroner ført i regnskapet som sum eiendeler. Selskapets aksjer i Schibsted alene hadde ved årsskiftet en markedsverdi på 4,2 milliarder kroner. Blommenholm har ellers investeringer i rentefond, valutaterminer og det som står oppført som «andre fordringer».

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.