*Nettavisen* Økonomi.

BBC-livvakt satte fyr på død baby

Tidligere sikkerhetssjef Craig Summers i BBC, sa at om liket hadde blitt liggende på dørstokken ville det utgjøreen stor fare for teamet. Foto: John Gichigi (Getty Images)

- Jeg ville gjort det samme om igjen, sier Craig Summer.

04.06.12 17:48

BBC sin sikkerhetssjef Craig Summer innrømmer å ha brent kroppen av en baby under tsunamien i 2004. Han gjorde det for å beskytte teamet hevder han.

Summer var med BBC-journalisten Ben Brown til Thailand for å dekke katastrofen. Han sa at om liket hadde blitt liggende på dørstokken ville det utgjøre samme fare som om toalettet var tett.

BBC anklages nå for å ha holdt dette skjult etter å ha forsøkt å stanse utgivelsen av en biografi skrevet av sikkerhetssjefen. Det melder Dailymail.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Tok saken i egne hender
52 år gamle Craig Summers oppdaget den døde babyen utenfor huset i Banda Aceh, Indonesia, hvor han bodde med BBC-journalisten Ben Brown og hans produksjonsteam.

I stedet for å rapportere forholdet til de lokale myndighetene, satte han fyr på likene av gutten og fikk overtalt to vitner, inkludert BBC-produsent Peter Leng til å holde kjeft. Brown skal ikke ha vist om hendelsen.

- Ingen ble syke på den turen. Ingen var engang i nærheten av diaré og jeg visste at jeg hadde gjort min jobb med å holde alle friske. Jeg kjørte et stramt skip som sikret at alle alltid vasket hendene med våtservietter, skriver Summer i boken «Bodyguard».

- Babyen var en hindring for deres helse, den neste dagen ville det vært et blokkert toalett. Jeg visste ikke at dette kom til å skje, men jeg måtte håndtere det og jeg ville gjort det samme igjen.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Funnet død
Det var den 7. januar 2005, 12 dager etter tsunamien, at Summers fant liket av gutten som var mellom ett og to år på dørstokken. Han satte så fyr på liket.

- På den tiden følte vi det var den enkleste og mest humane tingen å gjøre. Det var en kvart million døde folk der og de fleste ble dumpet i åpne graver. Babyen var helt uidentifiserbar - det var befengt med larver og det var ingen funksjoner på det i det hele tatt, sier Summers til Dailymail.

Avsløringen kommer fire måneder etter at BBCs nyhetsleder, Francesca Unsworth, forsøkte å overtale Summers til ikke å publisere biografien. Ifølge livvakten, ble han innkalt til et møte i januar etter at han sendte dem et utkast av manuskriptet, der han ble bedt om å kutte ut bokprosjektet.

- Det er hans ansvar, som han har satt i sammenheng. Fra vårt ståsted, har vi ikke noe å si. Vi diskuterer ikke private samtaler, men ledere vil noen ganger snakke med personalet, eller tidligere ansatte, som har skrevet bøker om BBC. Særlig hvis det er juridiske eller sikkerhetsproblemer, sier en BBC talskvinne til avisen.

Summers er en tidligere kommandosoldat som var med britiske styrker i Falklandskrigen og på Balkan før han ble ansatt i BBC i 2001. Jobben hans her bestod blant annet i å gi råd til journalister som opererer i krigssoner og under naturkatastrofer. Summers forlot BBC i fjor. Summers arbeider nå i Sky Broadcast Security.

Hva mener du, var dette riktig å gjøre? Kommenter nederst i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.