*Nettavisen* Økonomi.

Bedre nett gir bedre økonomi

Foto: Foto (Montasje)

Bredbåndshastigheten gir en vekst 0,3 prosent, ifølge en undersøkelse.

28.09.11 14:06

Ericsson har sammen med Arthur D. Little og Chalmers University of Technology gjennomført en undersøkelse i 33 OECD-land, som tallfester den isolerte betydningen av bredbåndshastigheten. Undersøkelsen viser at hver dobling av hastigheten gir en BNP-vekst på 0,3 prosent*.

Undersøkelse tallfester bredbåndets betydning på BNP

  • Hver dobling av bredbåndshastigheten gir BNP-vekst på 0,3 prosent
  • Undersøkelse gjennomført av Ericsson, Arthur D. Little og Chalmers University of Technology bekrefter at økt bredbåndshastighet bidrar vesentlig til økonomisk vekst
  • De positive effektene skyldes automatiserte og forenklede prosesser, økt produktivitet og bedre tilgang til grunnleggende tjenester som utdanning og helse

0,3 prosent BNP-vekst innen OECD-regionen tilsvarer 126 milliarder dollar. Det tilsvarer mer enn en syvendedel av OECDs årlige gjennomsnittlige vekstrate det siste tiåret. Undersøkelsen viser også at ytterligere doblinger av hastigheten kan gi vekst på rundt 0,3 prosent (f.eks tilsvarer en firedobling av hastigheten en BNP-vekst på 0,6 prosent).

Driver økonomien
Både bredbåndstilgang og -kvalitet i form av hastighet er sterke drivere i en økonomi. I fjor påviste Ericsson og Arthur D. Little at hver økning bredbåndspenetrasjonen på ti prosentpoeng gir en BNP-vekst på én prosent.

Veksten skyldes en kombinasjon av direkte, indirekte og induserte effekter. Direkte og indirekte effekter gir en kort til medium lang stimuli av økonomien. Indusert effekt, som inkluderer tilveksten av nye tjenester og forretninger, er den mest bærekraftige dimensjonen og kan representere opp til en tredjedel av den nevnte BNP-veksten.

- Bredbånd har evnen til å stimulere til økonomisk vekst gjennom å skape effektivitet for samfunnet, næringslivet og forbrukere. Det gir muligheter for mer avanserte online-tjenester og forbedringer innen mobilt fjernarbeid og telepresence. Innen helsevesenet forventer vi eksempelvis at 500 millioner mennesker vil bruke mobile applikasjoner, sier Johan Wibergh, Head of Business Unit Networks i Ericsson i en melding.

Ved Broadband World Forum 2011 i Paris uttalte Wibergh: - Vi forventer en betydelig økning fra det nåværende estimatet på én milliard mennesker med bredbåndstilgang til rundt fem milliarder i 2016, hvorav de fleste vil ha mobilt bredbånd. Tilgang og bredbånd er bare startpunktet for nye former for innovasjon, samarbeid og sosialisering.

Få undersøkelser
- Til nå har det vært et fravær av faktabaserte undersøkelser om bredbåndshastighets betydning på økonomien. Denne unike empiriske undersøkelsen kan hjelpe myndigheter og andre beslutningstakere i samfunnet til mer korrekte avveininger og politiske valg, sier Erik Almqvist, Director at Arthur D. Little i meldingen.

- Resultatene er frembrakt ved bruk av presise vitenskapelige metoder, der kausalitet, datakvalitet og signifikansnivåer er grundig testet. Resultatene fra undersøkelsen støtter myndighets-policyer som anerkjenner og promoterer viktigheten av bredbånd, uttaler Erik Bohlin, professor ved Chalmers University of Technology i meldingen.

Undersøkelsen er den første i sitt slag, ettersom den kvantifiserer den økonomiske virkningen av økt bredbåndshastighet gjennom en omfattende vitenskapelig metode med bruk av offentlig tilgjengelig data.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.