NA24.no

«Berserk»-etterlatte saksøker TVNorge

Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington (Scanpix)
Sist oppdatert:
Dokumentar i hardt vær.

Etterlatte etter «Berserk»-forliset stevner TVNorge for den nye «Berserk»-dokumentaren, som har premiere 19. januar.

Det melder VG Nett

- De ønsker ikke at denne serien med ulykken til deres sønner skal sendes. Det ligger i sakens natur at de ikke ønsker medieomtale, sier advokat Maria Bergram Aas i Advokatfirmaet Stabell & Co til VG Nett.

Bergram Aas jobber med advokat Mette Yvonne Larsen, som representerer familien til to av de omkomne, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks.

- De etterlatte opplever overhodet ikke å bli hørt av TVNorge og Jarle Andhøy. Vi blir heller ikke hørt når det gjelder oversendelse av dokumentasjon vedrørende eventuelt samtykke som ifølge TVNorge skal foreligge fra Bellika og Banks. I en slik situasjon ser vi ingen annen utvei enn å ta ut stevning.

Forstår at det er vanskelig
- Jeg har selv snakket med alle de berørte familiene, for å forsikre meg om at jeg har fanget opp de synspunktene de har. Vi har særlig vektlagt synspunktene fra familiene til de to norske deltagerne som omkom - det er tross alt i Norge serien skal vises. Mesteparten av tv-serien foregår i andre deler av verden, og Tom Gisle Bellika er kun om bord i en liten del av serien. Det er kun siste episode som foregår i Antarktis, sier TVNorge-sjef Harald Strømme til VG

– De eneste som ikke er kommet til orde i denne saken er mine savnede kamerater. Nå gjør de det, og serien er i tråd med deres egne ønsker. Derfor er jeg både glad og stolt over at TVNorge nå velger å formidle ekspedisjonen slik vi opplevde den, sier Jarle Andhøy i en melding.

TVNorge-sjef Harald Strømme mener serien vil være et viktig innspill i den offentlige debatten.

- Berserk-ekspedisjonen har skapt betydelig offentlig debatt, og prosjektet har vært utsatt for kritikk fra flere hold. Nettopp derfor mener vi det har stor offentlig interesse å vise turen fra innsiden. Hvilke forberedelser ble gjort, hvilke sikkerhetstiltak var på plass, og hvilke tanker gjorde de seg da de la ut i Sørishavet? Hvorfor gjorde de det? Dette er en historie vi mener fortjener å bli fortalt, sier Strømme i en melding.

TVNorge-sjefen mener samtidig at hensynet til de omkomne må veie minst like tungt som hensynet til de pårørende.

- Dette var voksne menn som tok selvstendige beslutninger, som visste at de utsatte seg selv for stor risiko, og som visste at hensikten med det hele blant annet var å produsere en TV-serie. Dette er en historie som utfordrer våre etablerte forestillinger om rett og galt, fornuft og ufornuft, trygghet og risiko, sier Strømme i meldingen.

Serien Berserk mot Sydpolen blir på åtte episoder fra hele den lange reisen sørover, pluss en egen epilog som finner sted i Antarktis.

- Denne siste spesialepisoden bryter med Berserks tradisjonelle formspråk, og bærer mer preg av en dokumentar om det som skjedde – en tragedie der de ubesvarte spørsmålene fremdeles er mange, forklarer Harald Strømme i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere