*Nettavisen* Økonomi.

«Berserk»-etterlatte saksøker TVNorge

Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington (Scanpix)

Dokumentar i hardt vær.

12.01.12 16:23

Etterlatte etter «Berserk»-forliset stevner TVNorge for den nye «Berserk»-dokumentaren, som har premiere 19. januar.

Det melder VG Nett

- De ønsker ikke at denne serien med ulykken til deres sønner skal sendes. Det ligger i sakens natur at de ikke ønsker medieomtale, sier advokat Maria Bergram Aas i Advokatfirmaet Stabell & Co til VG Nett.

Bergram Aas jobber med advokat Mette Yvonne Larsen, som representerer familien til to av de omkomne, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks.

- De etterlatte opplever overhodet ikke å bli hørt av TVNorge og Jarle Andhøy. Vi blir heller ikke hørt når det gjelder oversendelse av dokumentasjon vedrørende eventuelt samtykke som ifølge TVNorge skal foreligge fra Bellika og Banks. I en slik situasjon ser vi ingen annen utvei enn å ta ut stevning.

Forstår at det er vanskelig
- Jeg har selv snakket med alle de berørte familiene, for å forsikre meg om at jeg har fanget opp de synspunktene de har. Vi har særlig vektlagt synspunktene fra familiene til de to norske deltagerne som omkom - det er tross alt i Norge serien skal vises. Mesteparten av tv-serien foregår i andre deler av verden, og Tom Gisle Bellika er kun om bord i en liten del av serien. Det er kun siste episode som foregår i Antarktis, sier TVNorge-sjef Harald Strømme til VG

– De eneste som ikke er kommet til orde i denne saken er mine savnede kamerater. Nå gjør de det, og serien er i tråd med deres egne ønsker. Derfor er jeg både glad og stolt over at TVNorge nå velger å formidle ekspedisjonen slik vi opplevde den, sier Jarle Andhøy i en melding.

TVNorge-sjef Harald Strømme mener serien vil være et viktig innspill i den offentlige debatten.

- Berserk-ekspedisjonen har skapt betydelig offentlig debatt, og prosjektet har vært utsatt for kritikk fra flere hold. Nettopp derfor mener vi det har stor offentlig interesse å vise turen fra innsiden. Hvilke forberedelser ble gjort, hvilke sikkerhetstiltak var på plass, og hvilke tanker gjorde de seg da de la ut i Sørishavet? Hvorfor gjorde de det? Dette er en historie vi mener fortjener å bli fortalt, sier Strømme i en melding.

TVNorge-sjefen mener samtidig at hensynet til de omkomne må veie minst like tungt som hensynet til de pårørende.

- Dette var voksne menn som tok selvstendige beslutninger, som visste at de utsatte seg selv for stor risiko, og som visste at hensikten med det hele blant annet var å produsere en TV-serie. Dette er en historie som utfordrer våre etablerte forestillinger om rett og galt, fornuft og ufornuft, trygghet og risiko, sier Strømme i meldingen.

Serien Berserk mot Sydpolen blir på åtte episoder fra hele den lange reisen sørover, pluss en egen epilog som finner sted i Antarktis.

- Denne siste spesialepisoden bryter med Berserks tradisjonelle formspråk, og bærer mer preg av en dokumentar om det som skjedde – en tragedie der de ubesvarte spørsmålene fremdeles er mange, forklarer Harald Strømme i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.