*Nettavisen* Økonomi.

Blir trolig verdens mektigste mediemann

Foto: (Scanpix)

Mye tyder på at James Murdoch vil overta kontrollen over verdens største mediekonsern.

07.11.09 15:42

Rupert Murdoch, mannen bak det gigantiske mediekonsernet News Corp, sier han vil at en av barna hans skal etterfølge ham som leder. Det skriver Bloomberg News.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

- Det ville være fint. Alle foreldre liker å se det, sier Murdoch med referanse til at han vil at en av barna skal ta over, i et intervju med Sky News fra Australia, ifølge nyhetsbyrået.

Murdoch, som i alt seks barn fordelt på tre ekteskap, sier han er «sikker på» at en av dem vil kunne ta over stafettpinnen. Murdoch-familien eier rundt 40 prosent av aksjene i selskapet, så om deres ønsker blir nesten garantert etterfulgt.

News Corp kontrollerer alt fra filmstudioet Twentieth Century Fox og TV-selskapet Fox News til avisen the Wall Street Journal og den sosiale nettvekssiden MySpace.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Et spennende valg
Hvem som tar over blir interessant av flere grunner. For det første er det knyttet spenning til om en arvtaker vil beholde alle delene av konsernet. Flere har for eksempel spekulert i at avisdelen kan bli solgt.

Vel så interessant er det kanskje om arvtakeren vil ha samme politiske ståsted som den relativt høyreorienterte Rupert Murdoch, og om han eller hun vil bruke mediene til å fremme dette ståstedet like mye som han har gjort. Mediemogulen har tidligere høstet kritikk for å bruke mediene han kontrollerer som talerør.

Et eksempel på dette er da han i 1992 fikk mye av æren for at Margareth Thatchers etterfølger John Major vant valget i Storbritannia. Murdochs avis The Sun, landets største dagsavis, brukte valgdagen hele forsiden på å proklamere hvor uinteressant motkandidaten var med tittelen «Hvis Kinnock vinner i dag, vil den siste som forlater Storbritannia slukke lyset».

Også i nyere tid har dette skjedd. At Tony Blair fikk Rupert Murdochs aviser med på laget regnes som en sterkt medvirkende årsak til at Labour vant valget i 1997. Imidlertid endret The Sun standpunkt i slutten av september i år, og støtter toryenes David Cameron over Gordon Brown.

Les mer: The Sun vraker labour

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere kandidater
Uttalelsen kommer i kjølvannet av spekulasjoner om hvem som skal ta over verdens mektigste mediekonsern når 78-åringen en gang må gi seg. Den er dårlig nytt for Chase Carey, visestyreformann og direktør i News Corp. Han har tidligere blitt fremsatt som en mulig arvtaker, og er den mannen Murdoch anser som sin «høyre hånd».

Blant de seks barna er James Murdoch den klareste kandidaten til å overta lederrollen. Han leder selskapets operasjoner i Europa og Asia, i tillegg til å sitte i styret. En annen kandidat er Ruperts eldstesønn Lachlan, men hans sjanser minket betraktelig da han sluttet uventet i sin direktørstilling i 2005 for å flytte til Australia med kone og barn.

En imponerende karriere
Murdoch senior har imidlertid ingen planer om å gi seg med det første.

Mediemogulen kommer opprinnelig fra Australia, men fikk amerikansk statsborgerskap i 1985. Han begynte sitt medieimperium kun 22 år gammel, da han arvet en lokalavis i Adelaide fra sin far Sir Keith Murdoch. Avisen var den mindre populære av de to lokale avisene, men etter noen år hadde Murdoch snudd situasjonen og fikk de to avisene fusjonert. Deretter begynte han å kjøpe opp aviser og andre medieselskaper og gjenta bedriften.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Justin Lane

News Corps medieportefølje teller nå over 100 aviser, og med internettrevolusjonen har de fleste også fått nettaviser. Med kontroll over så mange aviser er det dermed svært viktig for bransjen hvordan mediemogulen velger å forholde seg til spørsmålet om nettaviser skal koste penger.

Vil ta betaling
Nettsidene til the Wall Street Journal er allerede abonnementsbaserte, der brukeren kan lese det første avsnittet gratis, men må betale for å lese resten. Dette er noe Murdoch tror han kanskje vil gjøre flere av sine aviser.

- Det finns ikke en nyhetsnettside i verden som tjener betydelige summer penger. Det finnes ikke nok reklame i verden til å gjøre dem alle lønnsomme. Vi vil heller ha færre folk på våre nettsider som betaler, forteller mediemogulen i intervjuet. forteller han.

Han har tidligere sagt at nettbetaling skulle bli tatt opp før midten av 2010, men dette blir trolig utsatt.

Les mer: Utsetter nettbetaling

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.