NA24.no

Blogger fikk prisen Årets nynorskbruker 2011

Foto: Montasje
Linda Sæbø får prisen for utviklingen av bloggen «Den gode feen».

Bloggeren Linda Sæbø (38) i Stavanger er Årets nynorskbruker 2011. Hun får prisen for utviklingen av bloggen ”Den gode feen” til en viktig sted på internett, og for innsatsen med å gjøre det like selvsagt å skrive interiørstoff på nynorsk som det er å skrive om kunst, historie og politikk, sier styret i Nynorsk kultursentrum i si grunngiving for tildelinga. Prisen er på 50 000 kr og blir delt ut under åpningshøytida for «Dei nynorske festspela» 23. juni.

Geolog med interiørblogg
– Jeg er ubeskrivelig glad, sier prisvinneren. – Det har vært en selvfølgelighet for meg for meg å skrive nynorsk, og det har jeg ønsket å gjøre på min måte, sier Linda Sæbø. Hver dag er 3000–5000 lesere innom bloggen hennes. Sæbø er fra Halsnøy i Sunnhordland og bor i Stavanger der hun arbeider som geolog i Statoil. Hun er cand.scient. fra Universitetet i Bergen i 1998.

Bloggen har Sæbø skrevet siden 2003, og det var nokså tilfeldig at hun ble en blogger.

– Vi var noen jenter som hadde daglig kontakt i et håndarbeidsforum, og vi fant ut at på blogger kunne vi vise fram litt av det vi hadde laget. Den gangen var blogg veldig nytt, og jeg holdt den hemmelig den første tida. Å skrive blogg er en hobby, men jeg oppdaterer nettsiden flere ganger i uka, sier Linda Sæbø.

En kulturpolitisk pris
– Dette er en kulturpolitisk pris, sier direktør Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum.

– Interiør og familieliv har vært ett av de sterkeste områdene for bokmål, og språkpresset i Stavanger-regionen er formidabelt. Det kommer hver eneste nynorskbruker på Internett godt med. Hulda Garborg skrev om interiør i Ukebladet "For Bygd og By" på 1920-tallet, andre følgte opp i Nynorsk Ukeblad i 1930- og 40-årene, og litt fantasi i "Dag og Tid" i 1960-årene. I åtte år har Sæbø skrivd om interiør og familieliv på nynorsk, og det har hun gjort uten forbildet fra en presse som behandler nynorsk som et fremmedspråk, sier Grepstad.

Den fremste nynorskprisen
Det er 12. gangen Nynorsk kultursentrum kårer Årets nynorskbruker. Prisen blir tildelt personer eller institusjoner som har vist evne til å bryte med språklige og kulturelle konvensjoner om bruk av nynorsk, som gjennom sitt forbilde eller praktiske arbeid gjør det lettere å være nynorskbruker, eller som skaper større allmenn forståelse for nynorsk.

Les bloggen til Linda Sæbø her

Årets nynorskbrukere 2000–2011
2000 Høyesterettsdommerr,Karl Arne Utgård

2001 Hotelldirektør og visepresident i NHO,Gerd Kjellaug Berge

2002 Ringstabekk skole, Bærum

2003 Redaktør,Martin Toft

2004 Musikkgruppa,Side Brok

2005 Forfatter,Kjartan Fløgstad

2006 Forretningskvinne og toppidrettsutøvar,Kari Traa

2007 Forlagsredaktør,Guri Vesaas

2008 ÅmliAvisa v/redaktør,Inger Stavelin

2009 Seksjonsoverlege,Ottar Rekkedal

2010 Forfatter,Maria Parr

2011 Blogger,Linda Sæbø

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere