NA24.no

Bråk om pressestøtten

Overraskende nok er det en av mottagerne av pressestøtten som klager til EU.

Det brygger opp til bråk om pressestøtten i Sverige. Det er tidligere kjent at EU-kommisjonen har fått en klage om den svenske pressestøtten på sitt bord. Dermed vil kommisjonen ta stilling til denne ordningen, som har klare paraleller til den norske støtten til papiraviser.

NA24 Propaganda - Norges ledende medienettsted

Det har vært mye spekulasjon i mediekretser om hvem som har levert inn klagen til EU-kommisjonen. Nå skriver svenske Mediavärden at det faktisk er mediehuset Bonnier som står bak klagen. Medieselskapet er selv mottager av pressestøtte i Sverige, men de mottar trolig langt mindre enn det Schibsted gjør i Sverige.

Konkurransevridning
Hovedårsaken til at Bonnier klager til EU er at den konkurransevridende effekten av ordningen. Det er imidlertid ikke bare det som får mediehuset til å reagere.

Ifølge Mediavärden er dette punktene Bonnier har levert inn til EU-kommisjonen:

* Støtten vrir konkurransen, noe som rammer Bonnier. Så vel som selskapene de konkurrere med virker på det internasjonale markedet.

* Forandringen den svenske riksdagen besluttet i juni 2006, vil øke de konkurransevridende effektene

* Støtten har mistet sin mening med å opprettholde mangfold. Det er dessuten overspilt slik mediemarkedet ser ut i dag.

* Gjennom støtten gir staten økonomiske fordeler til støtteselskapene, støtten er selektiv og det dels ut uten at støtteselskapene behøver å analysere hvorfor de behøver støtten.

Liten debatt i Norge
I Norge er det i dag liten debatt om pressestøtten. Det er kun Frp. som har gått klart i mot ordningen. Støtten gis direkte til enkelte papiraviser.

I tillegg til dette har papiravisene i Norge en særordning med fritak fra moms.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere