*Nettavisen* Økonomi.

Bråkebøtte skylder millioner i skatt

- Uten deg, ingen norske kokker, utbasunerte Gordon Ramsay til Ingrid Espelig Hovig under Gladmatfestivalen. Foto: Alf Ove Hansen, Scanpix

Kjendiskokken Gordon Ramsay sliter både her og der.

06.08.10 13:45

Den britiske stjernekokken Gordon Ramsay har hatt stor suksess med diverse TV-programmer. Her hjemme har blant annet programmet «Hell’s Kitchen» og «Kitchen Nightmares» gått sin seiersgang, der han i sistnevnte hjelper restauranter som går dårlig til lønnsomhet.

Mannen som sannsynligvis har spredt flest ukvemsord i TV-historien har nå selv fått noen økonomiske kniper - igjen.

De siste åtte månedene har en av 43-åringens restauranter mottatt tre store skatteregninger som samlet lyder på to millioner dollar, vel 12 millioner kroner etter dagens kurs.

- Dette dreier seg spesifikt om til en restaurantdrift i New York, som har blitt restrukturert. Samtaler om å gjøre opp selskapsforpliktelsene pågår med amerikanske myndigheter, sier en talsperson for kokken, ifølge News of the world.

Dersom disse ikke fører frem risikerer kjendiskokken at myndighetene stenger restauranter han eier, at midler blir beslaglagt og solgt eller at han selv må hoste opp pengene for å dekke kravene.

Og samtidig som futen i New York er på krigsstien har selskapet hans problemer i en annen verdensdel.

Trøbbel i Sør-Afrika
Den sørligste av restaurantene i Ramsay-systemet, Maze Cape Town i Sør-Afrika, har måttet lukke etter 15 måneders drift, ifølge Bloomberg.

- Vi kan bekrefte at Gordon Ramsay Holdings engasjement som konsulent hos One & Only Cape Town (hotellet hvor restauranten lå journ. anm.) har blitt avsluttet. Restauranten hos One & Only Cape Town går ikke lenger under Maze-merket, sier hotellet i en uttalelse.

Gordon Ramsay Holdings, som ledes av kokkens svigerfar, endret virksomheten til å drive restauranter på konsulentbasis etter at store tap holdt på å sende selskapet i skifteretten i 2008.

Siden da har flere av de som var med på å bygge opp kokkens imperium forsvunnet.

Jason Atherton, som skapte Maze, sluttet i selskapet i april, sjefen for driften i London sa opp sin stilling i juli og en uke etter sa den daværende sjefen for driften i Sør-Afrika opp sin stilling, ifølge Bloomberg.

Færre restauranter
Foruten at restauranten i Sør-Afrika er ferdig har også satsingen i tsjekkiske Praha blitt lagt ned. Dermed gjenstår det nå kun fire restauranter som ligger i London, New York, Doha og Melbourne.

Tapene Ramsay har hatt på sin egen restaurantdrift har fått økende oppmerksomhet i takt med sukseen til TV-karrieren. I USA har han nå et nytt program kalt «Masterchef», som følger opp sukseene «Hell’s Kitchen» og «Kitchen Nightmares».

Men selv om Ramsay høster stor suksees med å redde vannskjøttede restauranter på skjermen, er det en vesentlig andel som må slukke lyset når TV-sendingen er over.

Over halvparten av restaurantene Ramsay sverget på å redde i den amerikanske serien av «Kitchen Nightmares» hadde gått konkurs i august i fjor, til tross for at Ramsay svingte pisk og tryllestav for å gjøre stedene velsmakende og innbydende.

Les mer: Gir mer helvete enn håp

For kort tid siden gjestet forøvrig Ramsay Norge i forbindelse med Gladmatfestivalen i Stavanger.

Her gjorde han et stort poeng i sitt matshow av hele Norges Ingrid Espelid Hovig.

Les mer: Gi meg et kyss, Ingrid!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.