*Nettavisen* Økonomi.

Bruk denne og spar tusener i utlandet

Foto: (Shutterstock/montasje V.Haugen)

Her er mobilen som bruker 70 prosent mindre data enn iPhone.

18.10.10 08:27

[Mobilen.no]: Bruk av datatrafikk på mobilen har skutt til værs de siste to årene, både i Norge og i utlandet.

Det henger sammen med at smartmobilene har fått større skjermer som fremmer internett på mobilen, i tillegg til apps, bedre integrering av e-post og sosiale medier, samt økt bruk av mobiltjenester som krever internettilgang.

Ett mobilmerke skiller seg ut fra resten av røkla når det er gjelder datatrafikkbruk, og det er BlackBerry. Nå har produsent RIM innhentet bevis på at deres mobiltelefoner bruker inntil 70 prosent mindre datatrafikk på de samme oppgavene, sammenlignet med konkurrentene.

Mindre dataforbruk enn på iPhone 3GS
Har dataforbruket til en typisk storbruker* kan du bruke hele 462 megabyte mindre per måned ved å velge BlackBerry 9800 Torch fremfor fjorårets iPhone 3GS. Det viser en studie foretatt av amerikanske Rysavy på oppdrag for BlackBerry-produsent RIM.

Også ved mindre forbruk er forskjellene store. På 100 nettsidevisninger på en iPhone 3GS genereres 14 MB, mens på BlackBerry Torch blir det kun 7 MB.

Årsaken skal være at BlackBerry er designet til å bruke mindre datatrafikk, og dette skjer ved at telefonen kobles først opp mot en RIM-server før man for eksempel kommer inn på en nettside. Nettsiden blir da komprimert før dataen sendes tilbake til telefonen - litt på samme måte som hvis du bruker nettleseren Opera Mini.

Klikk på bildet for å forstørre.

SE OGSÅ: App World åpnes i Norge

Gunstig i utlandet
BlackBerry er unektelig beregnet på bedriftsbrukere, og for denne typen brukere er det mer vanlig med utenlandsreiser i forretningssammenheng. I utlandet takseres datatrafikken per megabyte, og når den er inntil 70 prosent mindre på en BlackBerry kan det bety enorme prisforskjeller.

Hvis du for eksempel sender eller mottar 1 500 e-poster i løpet av en måned, og rundt ti prosent har vedlegg, tilsvarer det 191 MB på iPhone 3G. På en BlackBerry Torch blir det kun 45 MB.

På én ukes reise til USA vil dette tilsvare 1 146 kroner med en BlackBerry Torch og operatør Trigcom (25 kr/MB), mens det samme koster 3 963 kroner for iPhone-brukere med bedriftsabonnement fra Telenor (90 kr/MB).

Datapakker
I Norge kan det også være penger å spare på å velge en BlackBerry dersom du ofte surfer på mobilen, bruker e-post, Facebook eller Messenger. Likevel skal det sies at prisen på datatrafikk har landet på et akseptabelt nivå hos nesten samtlige av de norske operatørene.

Bruker du mye datatrafikk vil det som regel lønne seg å legge til en datapakke til abonnementet, og dette er noe flesteparten av operatørene tilbyr.

Med en slik datapakke, som kun gjelder i Norge, får du en gunstigere pris på høyt forbruk enn på lavt forbruk. Det kan fort utjevne en del av prisforskjellen.

Høyt forbruk, ifølge Rysavy: 1500 e-post (+10% vedlegg), 1000 mobilsidevisninger, Google Talk/Instant Messenger: 2000 beskjeder, 1000 emoticons, 90 statusoppdateringer og 30 eller 60 innlogginger (hhv. BlackBerry og iPhone).

Tallene for databruk er basert på bruksmønsteret til kunder hos den amerikanske mobiloperatøren AT&T.

LES OGSÅ:
Er BlackBerry ved stupet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.