*Nettavisen* Økonomi.

D-dag for avisfusjonen

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

I morgen tar generalforsamlingene i fire aviser stilling til om de skal fusjoneres.

- Det blir en travel dag, he-he. Jeg ser frem til å få lagt frem for eierne en god redegjørelse for Media Norge-saken. Så det er klart at det alltid er litt spenning, i forhold til de spesielle stemmereglene i Aftenbladet. Det gjør det mer spennende, sier styreleder i Stavanger Aftenblad, Ådne Kverneland, til NA24 Propaganda.

NA24 - din næringslivsavis

Tror på tett løp
I Stavanger Aftenblad er det slik at aksjonærene ikke kan stemme for mer enn fem prosent av kapitalen. Det betyr at de to største aksjonærene, Schibsted og svenske Stig Fredriksson, vil utligne hverandre.

- Jeg tror det blir veldig spennende. For uansett ja eller nei, blir det et knapt flertall. Toneangivende aksjonærer som Schibsted og svensken vil utligne hverandre, derfor vil avgjørelsen henge på de små og mellomstore aksjonærene, sier klubbleder i Stavanger Aftenblad, Harald Birkevold, til NA24 Propaganda.

- Hva vil du sette pengene dine på? Ja, eller nei?

- Ja, si det, du. Jeg har en erfaring at det er makta som rår, og skulle det bli nei i morgen vil hele Media Norge rakne, i og med at Adressa er ute og vil nok ikke de tre andre gå videre uten Aftenbladet, forklarer Birkevold.

Vanskelig å tippe
Birkevold tror at aksjonærene som har sittet på vippen er blitt påvirket i den ene eller andre retningen, men mest er han spent på de finansielle investorene i avisen.

- Jeg har vondt for å tippe hvilken retning morgendagen går. Det vil avhenge av en del faktorer, som oppmøte og om det er gitt fullmakt til å stemme fra de som ikke kan møte, og så er det de finansielle investorene. Disse kan nok føle seg bundet av mandatet om inntjening og ikke til strategiske hensyn. Aksjen i Stavanger Aftenblad har tross alt hatt en formidabel økning siden i fjor høst.

Mandag ble det klart at Schibsteds aviser har mistet for lite av opplaget sitt til at mediekonsernet havner under 33,3 prosent av det nasjonale opplaget. Det betyr et nytt skjær i sjøen for fusjonen.

For stort opplag
- Hvordan vurderer du sjansene for å få fusjonen gjennom nå? Er sjansene større eller mindre nå enn før jul?

- Det er nesten et umulig spørsmål. Det har jeg ingen oppfatning utover at jeg oppfatter situasjonen mer eller mindre lik nå som før jul. Det var jo ikke et stort sjokk at opplaget ble som det ble, poengterer Kverneland.

Styreleder i Bergens Tidende, Jan Einar Greve, har hverken forventninger eller forhåpninger til morgendagens generalforsamlinger. Han tror ikke at opplagstallene er synonymt med skjær i fusjonssjøen.

- Nei, det kan jeg ikke si. Det var forventet. At vi dermed passerer 33,3 prosent av det nasjonale opplaget betyr bare at vi må foreta grep for å tilpasse, og det får vi nok til. At jeg skulle være lei for at VG og papiravisene har mistet mindre opplag enn ventet får du nok ikke en styreleder i en papiravis til å si, konkluderer Greve.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.