*Nettavisen* Økonomi.

Dagbladet blir engelsk

David Montgomery har kjøpt Dagbladet. Se og Hør-topp skal lede avisen.

02.04.08 06:27

Denne artikkelen er en aprilspøk (red. anm.)

Etter nesten ett år med forhandlinger er det klart at Mecom Group kjøper Dagbladet.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Ifølge kilder sentralt i forhandlingene NA24 Propaganda har vært i kontakt med er det snakk om at det engelske medieselskapet, som fra før av eier Edda Media i Norge, betaler rundt 800 millioner kroner for avisen.

Skeptiske i starten
Det har lenge vært spekulert i om Mecom Group gjennom Edda Media ville kjøpe Dagbladet. Avisen vil dermed gi mediekonsernet en nasjonal plattform på både nett og papir som det sårt har trengt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge kilder sentralt i forhandlingene har hovedeier Jens P. Heyerdahl vært skeptisk til å selge medieselskapet til den omstridte medieeieren David Montgomery. Det er spesielt skriveriene rundt gjeldstyngden i Mecom som skal ha fått Heyerdahl til å trekke ut forhandlingene.

Ett annet skjær i forhandlingen skal ha vært betalingsmiddel. Mecom forsøkte i første runde å betale halvparten av kjøpet med Mecom-aksjer. Etter at aksjen har mistet over to tredjedeler av verdien truet både Heyerdahl og Torstein Tvenge med å avslutte forhandlingene.

- Ingen kommentar, er det eneste Dagbladets største eier Jens P. Heyerdahl har å si på spørsmål fra NA24 Propaganda om salget.

- Kan du avkrefte påstanden om salg?

- Ingen kommentar, gjentar Heyerdahl. Det samme sier den andre storeieren Torstein Tvenge. Til sammen har de to eid mer enn 60 prosent av aksjene i selskapet.

Ultratabloid
Ifølge kilder i Mecom-kretsen NA24 Propaganda har vært i kontakt med skal tidligere sjefredaktør i Se og Hør Odd Johan Nelvik inn som ny sjefredaktør i Dagbladet.

- Montgomery ønsker ikke at Dagbladet skal løpe etter VG, men heller sette premissene selv. Derfor har han hentet inn Nelvik for å legge om avisen betraktelig, sier en kilde.

Klikk på bildet for å forstørre.

- He-he. Nei, du, det kan jeg ikke kommentere. Du må nok kontakte Mecom i den anledning, er Nelviks kommentar til NA24 Propaganda.

Dagbladet vil blant annet få inn side3-piken etter engelsk modell og vil engasjere en egen modellredaktør. NA24 Propaganda kan avsløre at Lene Alexandra Øien er tilbud denne stillingen og skal etter det redaksjonen kjenner til ha takket ja til jobben som er en deltidsstilling.

Hva mener du om at Dagbladet blir engelsk og får inn glamourmodeller på side 3? Send inn til mening her.

- Hva? Hvor har du dette fra? Spør Øien før hun forklarer hun ikke vil kommentere dette og legger på igjen.

Lånfinansiert
Etter det NA24 Propaganda forstår har Mecom tatt opp lån for å betale for Dagbladet, og skal ha satt sitt tyske avisselskap Berliner Verlag som garantist for lånet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette har jeg ingen kommentar til, sier David Montgomery per telefon fra London og viser til at Mecom er et børsnotert selskap som må forholde seg til reglene for offentliggjøring.

- Så det er på det rene at dere har kjøpt Dagbladet?

- He-he, du får meg ikke ut på isen, svarer medieinvestoren høflig og takker for samtalen.

Også i Mecoms norske del Edda Media er man ordknappe om kjøpet.

- Det må du snakke med London om, sier Edda-sjef Jan Moberg.

Uten eiendom
Det er på det rene at kjøpet ikke inkluderer eiendoms- og investeringsporteføljen til Berner Gruppen. Men Dagblad-Trykk er med på kjøpet.

Trykkerivirksomheten har vært viktig for Edda å få med på kjøpet. Medieselskapet opererer flere trykkerier, deriblant «trykkerifabrikken» i Stokke utenfor Tønsberg. Her trykkes alle avisene Edda har på Østlandet, noe som har skapt tidsfrister avisene i Østfold ikke er særlig fornøyde med. Men med Dagblad-Trykk i porteføljen vil avisene i Østfold og på Innlandet bli trykket i Lørenskog, noe som medfører senere deadline.

- Dersom dette stemmer er jo det fantastisk. I dag får vi glipp av flere saker fordi avisen skal «legges» tidlig for å rekke trykkeriet, sier en redaktør.

Dagbladets eierpost på 20,5 prosent i NHST Media Group, Dagens Næringslivs eier, blir igjen hos Heyerdahl og Tvenge.

Nedbemmaning
Dagbladet.no vil bli Edda Medias fremste satsingsområde i tiden fremover. Det er her Edda-ledelsen mener det er størst potensiale for å hente ut økonomiske gevinster. Dagbladet.no er et overskuddsforetak, men samtidig er det sterke meninger om at selskapet bør kunne være mer lønnsomt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Et overskudd på åtte millioner i tredje tertial er ikke akseptabelt. Utgiftene vil bli kuttet betraktelig, blant annet på utviklersiden, sier en av Eddas representanter som har sitt tett på forhandlingene.

Det er ventet at mellom 30 og 40 av de omtrent 80 årsverkene i Dagbladet Medielab vil få sluttpakker fra sin nye eier som følge av oppkjøpet. Spesielt vil utviklerne i Dagbladet.no få styrte sluttpakker.

- Nettdelen til Dagbladet vil bli integrert innunder Edda Digital hvor vi har flere utviklere fra før av. Selskapet vil blant annet nyte godt av redaksjonelt innhold fra våre lokalaviser, samtidig som at Dagbladets nye publiseringsplattform Labrador skal integreres i samtlige av Mecoms aviser, forklarer en kilde i Edda Digital.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag