NA24.no

Dagbladet felt for narko-oppslag

Sist oppdatert:
Dagbladet ble felt for å ha identifisert Mette-Marits «favorittdesigner».

Det var advokat Berit Reiss-Andersen som klaget inn Dagbladet på vegne av sin klient. Avisen slo opp at klienten var involvert i narkotikanettverk under tittelen «Favorittdesigneren til Mette-Marit tiltalt - Var med i NARKOBANDE».

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Ifølge klagen er avisens omtale forhåndsdømmende og usaklig. I tillegg mener klageren det ikke var grunnlag for å identifisere tiltalte på et så tidlig stadium i straffesaken.

Maner til varsomhet
Det får klageren medhold i av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Utvalget viser til at det på publiseringstidspunktet forelå en tiltale om grovt heleri som påtalemyndigheten mente hadde sammenheng med en større narkotikasak. Utvalget understreker videre at det var tatt ut tiltalte i straffesaken, noe som forutsetter at det foreligger en begrunnet mistanke om skyld.

Les også: Dagbladets PFU-trippel

- Samtidig vil utvalget mane til varsomhet når det gjelder identifisering av tiltalte på basis av perifere tilknytninger til kjente personer i samfunnet. I den aktuelle straffesaken er tiltalte ingen offentlig person som innehar en betrodd stilling, selv om hun innenfor visse miljøer må sies å være kjent i kraft av sitt yrke. Utvalget kan derfor ikke se at tiltaltes samfunnsrolle kan forsvare den belastning en identifisering medfører i dette tilfellet, heter det i uttalelsen.

Brudd
Utvalget kan heller ikke finne opplysninger som tilsier at tiltalte var med i en narkobande, slik avisen slo opp på sin forside. Det er heller ikke snakk om noe direkte sitat - slik det indikeres på forsiden.

- På bakgrunn av dette mener utvalget det foreligger brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.4, der det blant annet heter at titler og ingresser ikke skal gå lenger enn det er dekning for i stoffet. Dagbladet har brutt god presseskikk.

Har du medietips? Ta kontakt med NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere