*Nettavisen* Økonomi.

Dagbladet kan miste pressestøtte

Foto: Tommy H. Brakstad

Bransjeorganisasjon er redd for at endringer i pressestøtten kan føre til konkurransevridning.

15.01.13 11:09

Mediebedriftenes bransje- og utgiverorganisasjon Mediebedriftenes Landsforening (MBL) er skeptiske til regjeringens forslag om å åpne for pressestøtte for løssalgsaviser.

Organisasjonen etterlyser en grundigere utredning av konsekvensene dersom løssalgsavisene skal få pressestøtte.

– Uheldig

«Vi mener departementet særlig bør se på hvilken effekter forslaget kan få for mediemangfoldet generelt», skriver utgiverorganisasjonen i sin høringsuttalelse som er sendt til kulturdepartementet.

Les hele brevet her (PDF-fil)

«Blant annet må departementet vurdere om en slik endring kan medføre en uheldig konkurransevridning i det åpne digitale markedet, for eksempel i forhold til en aktør den ikke-støtteberettigede Nettavisen», fortsetter MBL.

Nå er det kun abonnementsaviser som får produksjonsstøtte fra staten, men mye tyder på at regjeringen vil gjennomføre endringen. For Dagbladet kan det bety en årlig sjekk på 40 millioner kroner fra staten, mens enkelte aviser kan miste mye av sin støtte.

MBL etterlyser også en fortgang i endringer som kan gjøre ordningen distribusjonsnøytral.

– Det er viktig at kulturministeren holder fart i pressepolitikken slik at 2013 kan bli det året der vi får en endring, sier administrerende direktør i MBL Randi S. Øgrey til Nettavisen NA24.

Overgangsordning

«MBL vil derfor be departementet lage en overgangsordning, slik at aviser som eventuelt mister mye støtte får en mulighet til tilpasse seg», fortsetter bransjeorganisasjonen.

I høringsuttalelsen tar MBL også til orde for departementets forslag til avkortingsordning med en grense på ti prosents driftsmargin bør avgrenses til aviser mer opplag over 6.000, og at dagens ordning med en overskuddsgrense på 2 mill. kroner bør gjelde for aviser med opplag under 6.000.

Dagbladet står som kjent ikke bak MBL sin høringsuttalelse. Avisen har sendt sin egen.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.