NA24.no

Dagbladet tapte mot Schjenken

Ambulansesjåfør Erik Schjenken (tv) og Dagbladets John Olav Egeland på plass i Borgarting lagmannsrett tirsdag, i forbindelse med ankebehandlingen der Dagbladet ble dømt til å betale én million kroner i oppreisning og erstatning til Schjenken.
Ambulansesjåfør Erik Schjenken (tv) og Dagbladets John Olav Egeland på plass i Borgarting lagmannsrett tirsdag, i forbindelse med ankebehandlingen der Dagbladet ble dømt til å betale én million kroner i oppreisning og erstatning til Schjenken. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Må punge ut for ærekrenkelse i den såkalte «Ali Farah-saken».

Borgarting lagmannsrett har bestemt at Dagbladet må betale den tidligere ambulansesjåføren Erik Albin Schjenken med 200.000 kroner i oppreisning og 1 million kroner i saksomkostninger.

Dette er langt mindre enn 1 million kroner som Schjenken ble tilkjent i tingretten.

Les egen sak her: Ambulansesjåfør får en million

«Det var følgelig en grunn til å reagere på pasientbehandlingen, og Dagbladet hadde grunn til å rette et kritisk søkelys på episoden i parken. Likevel beskrev avisen situasjonen verre enn det faktisk var grunnlag for og overdrev kritikken som kunne reises mot ambulansepersonellet. Særlig er kommentarene fra NN og YY alvorlige, idet de legger til beskrivelsene "bevisstløs" og "livløs" etterlates inntrykk av at pasienten lå slik bildet illustrerer, da ambulansen forlot stedet.» skriver Borgarting lagmannsrett i dommen.

Ali Farah-saken
Bakgrunnen for saken var at Ali Farah sommeren 2007 ble slått ned og alvorlig skadet i Sofienbergparken. Ambulansesjåførene overlot til politiet å kjøre ham til legevakten. De oppfattet ham ikke som kritisk skadet, men som ruset, og mente han kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko i legevaktbilen. Dette kunne de imidlertid ikke formidle på grunn av sin taushetsplikt.

Det tok tid før politiet kunne få tak i «maje», og Ali Farahs egne venner brakte ham med taxi til legevakten. De tilstedeværende i parken opplevde det hele som uforståelig.

Fakta og eller videreformidling

Selv om Dagbladet får medhold i at avisen med rette skulle omtale saken, og at avisen hadde gjort godt nok journalistisk arbeid til å videreformidle mange av påstandene, så mener lagmannsretten at påstander etter hvert ble fakta i Dagbladets artikler.

Når det gjelder utsagnene om at Ali Farah var bevisstløs da ambulansen dro fra stedet, skriver retten.

«Utsagnet dreier seg om en faktaopplysning. Slik lagmannsretten leser artiklene er det ikke tale om videreformidling, da det ikke er vist til noen vitner som sier at Ali Farah var bevisstløs da ambulansen dro, ei heller er vitner brukt som kilde på at Ali Farah lå nede da ambulansen dro – dette er noe Dagbladet selv hevder.»

Anklaget for rasisme
I presse og kringkasting ble det rettet massive rasismeanklager, både mot ambulansesjåførene, polititjenestemennene og AMK-sentralen. Hendelsen i Sofienbergparken var en av de mest omtalte sakene i norske medier i 2007. Pressen refererte en rekke svært kritiske uttalelser fra fremtredende politikere. Ambulansemennenes språkbruk på stedet ble også opplevd som kritikkverdig.

Høsten 2010 gikk ambulansesjåfør Erik Schjenken til søksmål mot Dagbladet med påstand om 1,5 millioner kroner i oppreisning. Schjenken mente seg utsatt for en tilnærmet hetskampanje i den avisen, der ambulansesjåførene i en rekke artikler ble anklaget for å være rasister. De ble også beskyldt for ikke å ha undersøkt pasienten grundig nok, og for ikke å ha registrert at han hadde en alvorlig hodeskade.

- Litt medhold
- Vårt førsteinntrykk er at dette er langt skritt i riktig retning. Oppreisningsbeløpet er på et mer normalt nivå. Lagmannsretten gir oss på langt vei medhold i at dekningen var innenfor ytringsfriheten, sier Frode Elgsem, Dagbladets advokat, til Nettavisen.

Han sier at Dagbladet mener at lagmannsretten går inn i en detaljvurdering som er utenfor det retten skal vurdere i saken, og avisen reagerer på at man ikke får lov til å gjengi rasismedebatten som fulgte i kjølvannet av saken.

- Det er uforståelig at Dagbladet ikke skal kunne gjengi dette, sier han.

- Hva skjer videre?

- Dagbladet har alltid ment at dette er en prinsippsak og at saken fortjener å bli behandlet så grundig som mulig. Vi vil bruke de nærmeste ukene til vurdere hvorvidt vi skal anke, fortsetter han.

Dagbladet må ta selvkritikk

Erik Schjenkens advokat, Carl Bore, venter at Dagbladet anker dommen.

- Det har vi allerede fått en indikasjon på fra redaktøren i avisen, sier han.

- Schjenken har kjempet for renvaskelse og det er på tide at Dagbladet tar det til etterretning. De har krenket en enkeltmenneske med en massiv dekning. Det må de selvkritikk på.

- Hvordan har din klient det nå?

- Han er veldig glad for resultatet. Han vil også takke for den støtten har fått. Han håper nå at dette er avsluttes, sier advokat Bore.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere