NA24.no

Dagen da snøen kom til London

Foto: Faksimile av britiske aviser
Sist oppdatert:
London ble rammet av det verste snøfallet på 18 år og kaoset fortsetter på andre dagen. Se bilder.

Alle de britiske avisforsidene var preget av mandagens snøfall i Storbritannia hvor fly ble innstil og den offentlige transporten stanset helt opp.

Se bildekarusell nederst i saken.

Tusenvis av barn over hele Storbritannia fikk skolefri og stormet til parkene for å leke i nysnøen. Ikke fullt så heldig var alle pendlerne som forsøkte å komme seg fram og tilbake til jobb. Nesten all trafikken stanset opp som et resultat av snøfallet og en rekke fly ble innstilt ved flere av landets flyplasser.

Natt til mandag har myndighetene jobbet intens med å fjerne snø fra togskinner og rullebaner, men det kan være mer værtrøbbel i vente for flytrafikken og kollektivtrafikken.

PÅ VEI TIL MØTE: Også justisminister Jack Straw måtte kle godt på seg i London tirsdag. Her er han på vei til møte i Downing Street.
PÅ VEI TIL MØTE: Også justisminister Jack Straw måtte kle godt på seg i London tirsdag. Her er han på vei til møte i Downing Street.

Fortsatt trøbbel på Heathrow
Heathrow og flere andre flyplasser i Storbritannia slet fortsatt med noen forsinkelser og innstilte avganger tirsdag. 26 ankomster og 19 avganger er kansellert, men det er for ingenting å regne mot mandagens kaos, da i alt 868 flyvninger måtte avlyses. Tirsdag morgen er det meldt om enkelte innstilte togavganger, blant annet mellom London og Leeds, melder BBC News.

Se oppdaterte nyheter om britiske flyplasser her (BAA - ekstern lenke)

Britiske myndigheter frykter at de innen få dager vil gå tomme for salt til å strø på de isglatte veiene. Og ifølge værmeldingen vil kulden fortsette å herje Storbritannia de kommende dagene.

Kom seg ikke på jobb
Ifølge britiske myndigheter måtte en firedel av arbeidsstokken holde seg hjemme mandag grunnet det vanvittige snøværet. Dette har kostet handelsstanden enorme summer.

Handelsnæringen som allerede sliter med finanskrisen, har anslått at de kan tape 30 millioner kroner hvis snøværet fortsetter ut uken.

Elendig håndtering
David Frost, leder for handelskomiteen, reagerer kraftig på at myndighetene ikke har klart å håndtere snøfallet på en bedre måte.

- Var dette usedvanlig? For dem av oss som vokste opp på 1960- og 1970-tallet, så hendte dette regelmessig, sier han, ifølge avisen.

Samtlige bussavganger ble innstilt under morgenrushet i London, store deler av togtrafikken stanset, og Heathrow måtte kansellere om lag 800 flyavganger på grunn av snøkaoset mandag.

Tusenvis av skoler og universiteter måtte holde stengt og anslagsvis seks millioner mennesker kom seg aldri på jobb mandag. Flere av skolene holder også stengt på andre dagen, blant annet er universitetet i Southampton som rommer 70.000 studenter.

Ifølge noen anslag har to millioner mennesker i London holdt seg hjemme tirsdag, melder Daily Mail.

Statsminister Gordon Brown opplyste at myndighetene gjør det de kan for å sørge for at transporten ikke skal stanse opp de kommende dagene.

I tillegg er britene rammet av kuldesjokk. I noen områder har temperaturene vært nede i ti kuldegrader, noe som er svært uvanlig på De britiske øyer.

Nå frykter myndighetene for isglatte veier over store deler av landet.

- Vi kommer til å oppleve en overgang fra snø til is på en rekke steder. Snøen og snøslapsen har frosset over natten. Temperaturene har sunket betraktelig, sier Sky News’ meteorolog Lucy Verasamy.

Sprengkulde i Norge
Nordmenn må også forberede seg på kalde dager de neste ukene, og det er varslet sprengkulde flere steder i landet.

- Det er spesielt klart og tørt vær i lavlandet som gjør dagene ekstra kalde, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Kaldt vintervær blir det generelt i hele Skandinavia neste uke. På Østlandet blir det en del skyer som demper kulden, så i området rundt hovedstaden holder temperaturene seg på rundt minus 10 grader.

Les også: Gjør deg klar for sprengkulde

Ellers er det Finnmark som får oppleve de største svingningene i temperaturene.

- I helgen var temperaturen i Finnmark oppe i 4 plussgrader enkelte steder, men til uka skal den synke ned til minus 25, kommenterer Fagerli.

Varmt i januar
Middeltemperaturen i januar var stort sett 2 grader varmere enn normalt i det meste av landet. Unntaket var indre områder i Sør-Norge og på Finnmarksvidda der middeltemperaturen var 3-6 grader varmere enn normalt. Nedbørmengdene var stort sett litt større enn normalt i hele landet. På Sørlandet og Østlandet opp til dobbelt så mye nedbør som normalt, mens derimot Finnmarksvidda fikk under halvparten av normal nedbør, opplyser Eli Kari Gjengedal ved storm Weather Center.

Måneden startet med kjølige nordlige vinder. Mange steder i Sør-Norge registrerte den kaldeste dagen i januar den 5. januar. På Blindern i Oslo ble det målt -12 grader og på Kjevik ved Kristiansand hele 15 minusgrader.

Deretter ble været betydelig mer ustabilt med stort sett vestlige vinder og forholdsvis mye nedbør i vestlige strøk av landet.

Den 11.-12. januar var det flom og ras flere steder på Vestlandet. Værstasjonen Eik-Hove i Sør-Rogaland fikk 117,5 millimeter nedbør på ett døgn, den høyeste døgnnedbøren som stasjonen har målt siden den ble opprettet i 1998. Derimot falt det svært lite nedbør på Østlandet de to første ukene av januar, og i Oslo var bakken omtrent snøfri.

Lite snø
Fra den 15. januar ble det en endring i værtypen ettersom lavtrykk fra Atlanteren stoppet opp mot De britiske øyer og dirigerte milde sør og sørøstlige vinder inn over hele landet.

Særlig østafjells falt det mye nedbør de neste to ukene, som sludd og regn nær kysten og snø lenger inne. Dette medførte trafikkaos mange steder, særlig i Oslo-området. Selv om snødybden på Blindern i Oslo ikke var mer enn 20-30 cm, falt det derimot mye mer snø i litt høyere strøk i Oslo-området.

I Asker falt det dobbelt så mye nedbør som normalt i januar og snødybden var oppe i 70 cm mot slutten av måneden. Derimot var siste halvdel av januar omtrent knusktørr i Midt- og Nord-Norge. Fønvind ga lokalt temperaturer på over 10 grader i Midt-Norge.

Høyeste temperatur i januar ble målt i Sunndalsøra den 12. januar med +14,0 grader. Kautokeino registrerte den laveste temperaturen i januar med minus 34,5 grader den 14. januar. I Sør-Norge var Tynset kaldest med -32,1 grader den 16. januar.

Se bildekarusell under!

1500

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere