*Nettavisen* Økonomi.

De er røde og de skriver

Hvorfor utvikler de kritiske og radikale seg til etiske flokkdyr som dyrker enfold mer enn mangfold?

DEBATT (NA24): Norske journaliststudenter er rødere enn blivende journalister i andre nordiske land. De er også mer opptatt av etikk. Dette viser en undersøkelse gjort av en gruppe journalistlærere høsten 2005. Ingen kan forundre seg over at 70 prosent av journaliststudentene i Norge stemmer SV og AP.

Hva er det som skjer med de kritiske holdningene på veien fra journalistskolene til redaksjonene? Hvorfor uvikler radikale journalistspirer seg til kommersielle håndlangere så snart alvoret melder seg? Og hvorfor utvikler de kritiske og radikale seg til etiske flokkdyr som dyrker enfold mer enn mangfold?

Vi skulle tro at fokus på etikk skulle få sitt utslag i kvalitet i journalistikken. Da er det et tankekors at Pressens Faglige Utvalg (PFU) oversvømmes av klagesaker. Her er det noe som ikke stemmer.

De nordiske journalistlærerne vil gjerne følge opp med en ny undersøkelse når studentene er ferdige med sin utdannelse. Det bør de gjøre. De bør også utvide perspektivet til å spørre etter holdning til tro og religion blant de samme studentene.

For oss som arbeider med kirkelige saker er det trist å se at journalister er så ensidige. Når de skriver om kirken, skriver de mest om folk som ikke går der. Når de skriver om muslimer, skriver de mest om folk som er kritiske eller på utsiden av sin egen religion. Det er få som klarer spranget fra det politisk og religiøst korrekte til en journalistikk troende mennesker kjenner seg igjen i.

Vi drømmer om at de journalister som vandrer i mørket skal se et stort lys.

Geir Magnus Nyborg
generalsekretær i Familie & Medier
Kristent medieforum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.