Derfor må han på pengejakt

Foto: (Scanpix)

Kjell Aamots siste presentasjon ble en trist affære.

15.05.09 12:20

AKERSGATA (NA24): Fredag avholdt Schibsteds markante toppsjef Kjell Aamot sin siste gjennomgang av kvartalstallene. Nå tar Rolv Erik Ryssdal over jobben som toppsjef.

Han får nok av utfordringer.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Mens Schibsted under Aamot har vært meget investeringsvillig, vil Ryssdal kutte kostnader og selge unna aktiviteter. I tillegg til dette har selskapet en meget presset gjeldssituasjon.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

I brudd med banken
Kvartalsrapporten viser at Schibsted snart kan være i brudd med sine bankforbindelser.

Selv om finansdirektør Trond Berger og Kjell Aamot jobbet hardt i presentasjonen fredag med å bagatellisere situasjonen, er realitetene at selskapet hadde mer rentebærende gjeld mot driftsresultatet enn det banken krever i fjerde kvartal.

Derfor må Schibsted nå hente penger blant investorene.

I en melding er det klart at Schibsted henter 1,3 milliarder kroner.

Emisjonen gjøres på et tungt tidspunkt for selskapet, børskursen har falt med 65 prosent det siste året og nesten 30 prosent så langt i år. Aksjonærer som velger å ikke delta i emisjonen kommer til å bli betydelig utvannet, da verdien på Schibsted nå er nede på 4,2 milliarder kroner.

- Kostnadsprogrammet og salg av aktiviteter ville gjort at vi ikke hadde hatt brudd, sa finansdirektør Trond Berger i Schibsted på spørsmål fra NA24.

Schibsted skal ned på et lånenivå på 2,8 av EBITDA-resultat, mot 3,9 ved slutten av 2009.

Kjempe utfordring
Selv om Schibsted bedrer sin finansielle stilling gjennom emisjonen og salg av Polaris-aksjer, er det mørke skyer som kan føre til at det finansielle presset ikke avtar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er særlig i papiravisdelen det ser tyngst ut. Flaggskipet VG hadde et fall i opplaget på hele 11,2 prosent til et snittopplag på 256.650 eksemplarer. Samtidig har VGs kostnader kun blitt redusert med 1 prosent i første kvartal.

- Hvordan skal dere klare å opprettholde omsetningen når opplaget faller så fort?

- Nå skal ikke jeg si noe om papiravisenes situasjon. Det har jeg fått så mye kjeft for tidligere. Men, det er en kjempeutfordring, sier Schibsted-sjef Kjell Aamot til NA24.

Fredag formiddag handles Schibsted-aksjen til 60 kroner. Det tilsvarer et fall på vel syv prosent.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.