NA24.no

Dette betaler avisene for

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Løssalgsavisene betaler over millionen i tipshonorar hvert år.

OSLO FORUM (NA24): - Men det går til tipsere som gir tips om nyhetshendelser, ikke personer fortalte Bernt Olufsen under paneldebatten om sjekkhefte-journalistikk.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Skal det være aktuelt å utstyre noen journalist med sjekkhefte, må det være i de tilfeller hvor det er samfunnsmessige forhold av større betydning som kan avdekkes på denne måten, sa VGs sjefredaktør, Bernt Olufsen, som ikke kunne huske noen slike tilfeller.

Etter en mannsalder i landets største avis mener han at VG ikke har betalt for intervjuer.

Les også: Så mange er kjøpt og betalt

Ukjent med sjekkheftejournalistikk
- Jeg har hatt gleden av å sitte i nyhetsledelsen i 25 år, og for meg er det ikke kjent å bruke sjekkheftejournalistikk i utstrakt form. Det meste handler om tips om konkrete hendelser og ikke om personer, sier Olufsen.

Ifølge sjefredaktøren har VG et tipsbudsjett på 800.000 kroner i året.

- I løpet av de siste tre årene har vi betalt 4500 tips. 125 av disse er under kategorien Rampelys. At Rune Rudberg ble tatt med kokain fikk 1000 kroner for tipset. Det er legitimt med en avis i nyhetsarbeidet å operere med denne kontakten med leserne.

På ville veier
I Dagbladet er tipsbudsjettene atskillig lavere og ikke akkurat kjendisfokuserte tips.

- Vi brukte like over 200.000 kroner på tips i fjor. Siste i år var kongelig ku på avveie. Vi laget et nytt tipsinstitutt i fjor som har fått etisk innramming. Blant annet får ikke tipser honorar dersom tipser er part eller har interesse i saken, forklarte Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim og la til:

- VG og Dagbladet følger hverandre i stor grad. Og til Henrik Syses retoriske spørsmål; Ja, det er problematisk at slik journalistikk forekommer.

Boken til Håvard Melnæs har bidratt til at flere av mediene har sett historisk på hvordan betalingsjournalistikken tidligere har vært.

- Jeg kan si med en gang at det var ikke bedre før. Jeg tror det kan være nødvendig med grep og boken har ført til at vi har tatt noen runder i egen avis. Jeg tror dette i seg selv har vært bevisstgjørende for mange av oss, sa Aasheim.

I ettermiddag skal flere pressefolk møtes for å drøfte om boken til Melnæs og rapporten om sjekkheftejournalistikken vil få konsekveser for Vær Varsomplakaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere