*Nettavisen* Økonomi.

DN-journalist avslørt: Bidro til anonym Twitter-konto som rakket ned på sjefer og kollegaer

AVSLØRT: DN-journalist Mina Ghabel Lunde sto bak den anonyme Twitter-kontoen @fruhjort. Journalisten hevder andre personer også hadde tilgang til kontoen. Foto: (Mina Ghabel Lunde/Privat)

Men journalisten hevder hun ikke var den eneste som sto bak kontoen.

05.07.16 15:29

Medienettstedet Medier24 har avslørt at DN-journalist Mina Ghabel Lunde var blant dem som sto bak den anonyme Twitter-kontoen @fruhjort, som kritiserte og rakket ned på intervjuobjekter, sjefer og kollegaer.

Ghabel Lunde erkjenner overfor Medier24 at hun bidro til kontoen, men at hun ikke var den eneste.

– Så vidt jeg vet er jeg en av seks som har hatt tilgang på den anonyme twitterkontoen @fruhjorth. Min aktivitet og tiden jeg har brukt på kontoen har vært minimal, skriver hun i et tilsvar til Medier24.

Ghabel Lunde har siden 2013 jobbet i DNs Etterbørs-redaksjon.

Det hele startet i april 2015 da det foregikk en intern diskusjon i DN rundt påstått nære bånd mellom journalist Jonas Forsang og «Fotballfrue», Caroline Berg Eriksen. Journalisten hadde da skrevet et stort intervju med Berg Eriksen til DNs lørdagsmagasin.

Samtidig dukket dette opp på Twitter-kontoen @fruhjort:

«Åpenbart fritt fram for journalister i DN å lage bestillingsintervjuer med bestekompisens klienter.»

@fruhjorth ble spesielt aktiv etter den såkalte Butenschøn-saken, om en Dagens Næringsliv-journalist som viste seg å ha plagiert artikler. Saken sprakk i slutten av juli 2015.

«Hva skjer med DN? Først kompisintervjuene til Alfa-Apollo. Og nå plagiat. Mon tro om redaktøren er like kjekk nå!».

«Imponerende hvor raskt landets beste avismagasin har klart å bli det mest tvilsomme. Først Forsang-fadesen, og nå dette».

La ut felle
Medier24 avslørte personen bak den anonyme kontoen gjennom digitale spor og ulike kilder. Sammen med VG-journalist Anders Giæver la de ut en felle for å finne ut hvem som sto bak kontoen. Giæver la ut en melding på Facebook som angivelig bare var synlig for Mina Ghabel Lunde, kort tid senere dukket meldingen opp på Twitter-kontoen @fruhjorth.

IT-gründer Morten Øverbye og Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset bidro også til saken.

Saken fortsetter under.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Twitter (via Medier24)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Twitter (via Medier24)


Medier24 karakteriserer deler av innholdet til @fruhjort som «tidvis fortjent satire og kanskje dels berettiget mediekritikk». Men kontoen går også til angrep på enkeltjournalister, intervjuobjekter og medieledere.

Klikk på bildet for å forstørre.


Kontoen slettet
@fruhjort var ikke den eneste som tvitret om saken, ei heller den eneste anonyme profilen på sosiale medier i debatten. Men trolig var @fruhjort den eneste Twitter-kontoen der en av bidragsyterne også jobber i Dagens Næringsliv.

I en epost til Medier24 har sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, kommentert saken slik:

«I et møte hos oss i ettermiddag har hun fortalt at hun er en av seks stk med tilgang til kontoen og at hennes bidrag har vært minimalt. Hun skal nå trekke seg helt ut fra denne kontoen.»

Redaktøren har også lagt ut en melding onsdag ettermiddag hvor han skriver følgende:

«Nettstedet Medier24 skrev onsdag at journalist Mina Ghabel Lunde i Dagens Næringsliv har stått bak den anonyme Twitter-kontoen @fruhjorth. Kontoen har sendt ut til dels sterkt harselerende meldinger spesielt om mediefolk både i DN og andre medier.

Lunde har opplyst at hun er en av seks som står bak kontoen. Hun har også opplyst at hennes bidrag har vært minimale.

For DN er det problematisk at en medarbeider bidrar til en anonym konto på Twitter eller i andre sosiale medier som angriper avisens kilder, konkurrenter eller medarbeidere. Slikt er i strid med pressens idealer om åpenhet. Det kan svekke integriteten til DNs journalistikk. Det kan også undergrave tilliten mellom kolleger i redaksjonen.

Jeg er derfor glad for at kontoen er avviklet.»

På Facebook beklager Lunde:

«Jeg minner om at det ikke er jeg som har skrevet alle twittermeldingene på kontoen @fruhjorth. Veldig langt derifra. Og det har ikke vært slik at alt som det som er postet der er godkjent av alle. Men jeg tenker i dag at jeg ved å ha sagt ja til å bli med i et «kollektiv» har hatt et ansvar for å passe på at andre oppførste seg. Det ansvaret beklager jeg at jeg ikke har tatt nok på alvor».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Twitter

I 2014 vakte Mina Ghabel Lunde stor oppmerksomhet etter at hun twitret om språket til artist Don Martin da han holdt takketale på Spellemannsprisen.

«Jeg forstår ikke hvorfor nordmenn med norsk som eneste morsmål snakker gebrokkent», twitret Ghabel Lunde.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag