Gå til sidens hovedinnhold

Drillo-sjokket

Både Fotballforbundet og Drillo må ha slukt et lass kameler.

KOMMENTAR (NA24): For mannen som revolusjonerte norsk fotball på '90-tallet har havnet i sklitakling etter sklitakling med forbundet som gamblet med å ansette ham senhøsten 1990.

Sjekk ut NA24 Propagandas nye mediaguide

Persona non grata
Våren 2007 var Drillo persona non grata i Fotballforbundet og resten av idretts-Norge. Det kommer derfor som litt av et sjokk at forbundet nå satser på 66-åringen som landslagsvikar. Begge parter må ha slukt et lass kameler før avtalen ble signert.

Og forbundet må i tillegg ha vært ganske desperate.

Østfoldingens prestasjoner som trener for landslaget er derimot udiskutable. Etter brakdebuten mot Kamerun høsten 1990 ledet Drillo Norge til to VM-sluttspill og triumfer mot storheter som Brasil, Italia og England.

Etter at han ga seg som landslagssjef etter VM i 1998 har Rød Valgallianse-sympatisøren imidlertid slitt med trenerkarrieren. Ved siden av har Drillo blant annet jobbet som kommentator, for Se og Hør, som VIP-vert på landskampene og som trekkplaster for ulike kommersielle produkter.

En Judas-handling
I en årrekke har Egil Olsen bekledt en medierolle som syvende far i landslagshuset. Innimellom har han irritert på seg sin gamle arbeidsgiver på Ullevaal. Men takhøyden har vært stor og småstormene har blåst over.

Inntil i mars 2007.

Da takket Drillo ja til å jobbe for bettingselskapet Expekt. I idrettsfamilien, som lever av overskuddet fra Norsk Tippings spill, er det en Judas-handling og helt utilgivelig. Sjefene i de største særforbundene var rystet og erklærte krig.

- Jeg vil understreke sterkt at dette er meget uheldig, og jeg er ikke glad for det. Men det er samtidig ikke noe vi kan gjøre, sa fotballpresident Sondre Kåfjord til ABC Nyheter.

Men det siste var ikke sant. Forbundet tvinnet slett ikke tommeltotter.

Monopolisten Norsk Tipping sprøyter hvert år titalls millioner inn i både forbundet og klubbenes interesseorganisasjon, Norsk Toppfotball. Både Fotballforbundet og Vålerenga, der Drillo var analysesjef, puttet press på ham. Eks-landslagssjefen sa opp avtalen med bettingselskapet.

Kastet ut av Ullevaal
Noen dager senere snudde Drillio og sa opp i Vålerenga. Isteden signerte han en treårig avtale med Expekt. Idretts-Norge var i sjokk. Like etter ble Drillo erklært uønsket på landslagsarenaen, hvor han i årevis hadde jobbet med VIP-gjestene.

Mannen bak de største prestasjonene på Ullevaal-matta ble pælmet ut fra landslagets hovedkvarter.

- Dette var ikke et vanskelig valg å ta. Egil må vite at når han tar en jobb hos en konkurrent til norsk idretts største bidragsyter, så får det konsekvenser. At vi setter ned foten for dette, bør ikke komme som noen stor overraskelse på ham, sa infosjef Roger Solheim til Nettavisen.

Siden har det ulmet. I boken om den korte karrieren som landslagssjef i Irak kom Drillo og assistent Otto Ulseth med tøff kritikk av toppsjef Karen Espelund i Fotballforbundet. Duoen mente Espelund hadde ødelagt for dem ved å ikke satse på det irakiske landslaget.

- Saboterer utenrikspolitikken
- Generalsekretæren i Norges Fotballforbund saboterte offisiell norsk utenrikspolitikk blant annet med den begrunnelsen at hun som «borger» var uenig, heter det i boken som kom i høst.

Nå har partene altså røyket fredspipe. Det kan vel neppe tolkes i noen annen retning enn at Fotballforbundet sliter virkelig tungt med å finne Åge Hareides permanente etterfølger.

Blant de norske toppnavnene tviholder FC København på Ståle Solbakken, mens Trond Sollied aldri, etter hva NA24 Propaganda erfarer, har vært aktuell for jobben. Og Ole Gunnar Solskjær har det fint i Manchester United. Foreløpig.

Stalltipset er at Drillo vikarierer mens Espelund & Co. fortsetter å jobbe for å hente inn Solbakken.

For en utenlandsk trener med rett CV kommer antakeligvis til å koste altfor mange millioner for nøkterne Norges Fotballforbund.

Journalisten har jobbet som webredaktør i Fotballforbundet og Idrettsforbundet.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot