Duket for piratsøksmål

Foto: (Montasje/Nettavisen)

Telenor får etter alle solemerker et søksmål fra platebransjen i fanget.

02.03.09 16:04

- Telenors avgjørelse er som forventet. Vi regnet med at vi var nødt til å gå til domstolene for å få avklart dette, sier Marte Thorsby i Ifpi til NA24 Propaganda.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Mandag ble det klart at Telenor ikke vil stenge av tilgangen til «The Pirate Bay», verdens største nettsted for ulovlig fildeling.

LES MER: Telenor avviser piratkrav.

- Vil dere gå til sak mot Telenor?

- Det er nok det sannsynlige utfallet av dette. Dette går nok sannsynligvis mot en domstolsbehandling, sier Ifpi-sjefen.

Vil ha rask avgjørelse
Thorsby understreker at hun uttaler seg på vegne av Ifpi, selv om norsk platebransje står sammen med Norsk Videogramforening og Norske Filmbyråers Forening om kravet mot Telenor om å stenge tilgangen til The Pirate Bay.

- Vi vil ha klar avgjørelsen raskt, og regner med at denne vil komme i løpet av uken, sier Thorsby,

Thorsby mener at Ifpi har et klart lovgrunnlag i Norge for å kreve at Telenor stenger tilgangen til piratnettstedet.

- Telenor har ikke et overvåkingsansvar, men de skal medvirke til å begrense ulovlig trafikk som går over deres nett, sier Thorsby.

- Men Telenor sier at dette vil bli som om Posten skulle åpne alle postsendinger?

- Man kan si det på en annen måte. Det kopieres omtrent en milliard låter i Norge i året. Hadde en tilsvarende mengde blitt sendt via postvesenet, ville noe blitt gjort med problemet, mener Thorsby.

HTML EMBED

Gjennomslag i Danmark
Thorsby viser til at platebransjen har fått gjennomslag i Danmark for slike begrensninger, og at Kulturdepartementet mener det foreligger et medvirkningsansvar for Telenor.

- Det er dette vil nå vil prøve for domstolene, sier Thorsby, som gjør det klart at saken er så prinsipiell at den ventelig vil gå helt til Høyesterett.

Thorsby mener at dette slett ikke bare gjelder musikk, men også film og bøker.

- Vi må ha en eller annen form for begrensning for hva som skjer på nettet. Det er et stort og generelt spørsmål. Vi har valg å gå på Telenor, fordi de er den største aktøren. Selv om det finnes lovlige tilbud som nettbutikker for musikk, stopper ikke det den ulovlige aktiviteten. At ikke butikkene har de åpningstidene du ønsker deg, gir deg ikke lov til å bryte deg inn og stjele varene, sier Thorsby.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

See you in court!
Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor, sier til NA24 Propaganda at dette ikke er en ønsket løsning, men at dersom det må til har ikke Telenor noe valg.

- Vår grunnholdning står fast, og dersom det er slik at Ifpi også står fast på sitt synspunkt vil vi nok møtes i retten, sier Lessum.

Telenor samarbeider med platebransjen på en rekke andre felter, men Lessum frykter ikke at denne krangelen går ut over samarbeidet ellers.

- Jeg håper ikke at dette betyr at samarbeidet vårt ellers blir rammet. Bransjen var klar over vårt standpunkt før vi begynte samarbeidet, og man har likevel valgt å samarbeide, sier Lessum.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.