NA24.no

Dumskap og uærlighet

Sist oppdatert:
Boken om ukemagasinet Memo er et passe umodent karakterdrap preget av uanstendighet og idioti.

ANMELDELSE (NA24): Mandag kommer «Kaptein Memo», boken om fiasko-magasinet, for salg i norske bokhandler. Den er skrevet av Memo-journalistene Sigurd Smidesang Rønningen og Reidar Mide Solberg.

NA24 - din næringslivsavis

Det vil være en overdrivelse å hevde at boken har blitt sett frem til med forventning, men skulle det likevel ha eksistert noen, blir den for så vidt innfridd.

For her er avsløringer:

* Om et mot og en produkttro så overdimensjonert at du knapt tror det du leser (Memo skulle selge 150.000 i uken, men endte på 5000).

* Om en redaktør så virkelighetsfjern, selvrettferdig og overkjørende at man ikke med sin beste vilje kan fatte at hun fikk sitte så lenge som et halvt år.

* Og om en journalist og tidligere klubbleder (Solberg) som nærmest skryter av at han, på instruks fra forlagsdirektøren, har løyet og lurt offentligheten og sine kolleger i norsk presse til å tro at redaktøren gikk frivillig.

« Hvordan kan vi stole på en bok skrevet av journalister som frikjenner seg selv og sine kolleger fullstendig for en fiasko de åpenbart bidro til - og som uten skam skryter av å ha servert løgner til kolleger og offentlighet? »

Rotete løp
Men det er mer som skjemmer enn glitrer mellom de rødsvarte permene i «Kaptein Memo».

Boken har tre stemmer, én for hver av forfatterne og én felles. Dessuten følger vi to parallelle historier, én om Memo og en om eierskap, maktkamp og oppkjøpsraid i Dagbladet og norsk media for øvrig.

Sistnevnte historie er svakt kronologisert, rotete og inneholder flere faktiske upresisheter, og en tviler på om forfatterne har peiling på alt dette.

- Hvem er Skavlan?
Dessuten er ikke eierskapshistorien så viktig for Memo. Forfatterne kunne med fordel droppet det meste av den, og i stedet gitt leseren enda flere Moody-gullkorn.

For Kristine Moody-sitatene er de morsomste med hele boken. Som da redaktøren var invitert til Først & Sist:

- Hva slags program er det egentlig han Skavlan har? Jeg har blitt bedt om å stille i TV-studio, skal Moody i likefremt villrede ha spurt folk i redaksjonen.

For spesielt interesserte
«Kaptein Memo» hadde fått en treer om vi opererte med terningkast på NA24 Propaganda.

Men boken er for spesielt interesserte. En leser med familiær tilknytning til redaksjonen leste den på to timer (det er den tiden det tar) torsdag kveld, og kom etter siste side var fortært med følgende skuldertrekk:

- Hvorfor har de egentlig skrevet en bok om et blad ingen leste?!

For egen del er denne anmelders største bekymring:

Hvordan kan vi stole på en bok skrevet av journalister som frikjenner seg selv og sine kolleger fullstendig for en fiasko de åpenbart bidro til - og som uten skam skryter av å ha servert løgner til kolleger og offentlighet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere